Spomen-kuća bana Josipa Jelačića u Novom Sadu predata na korišćenje hrvatkoj nacionalnoj zajednici

16. October 2020.
Spomen-kuća bana Josipa Jelačića u Novom Sadu na Petrovaradinu večeras je otvorena i predata na korišćenje hrvatskoj nacionalnoj zajednici. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom je rekao da će Srbija biti spremna da nastavi da ulaže i pomaže razvoju infrastrukture i Hrvatskog nacionalnog veća i hrvatske zajednice, kao i da obe strane, srpska i hrvatska, razumeju da su mir, stabilnost i poverenje ključne poruke na kojima treba graditi budućnost. Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je taj čin ocenio kao "važan trenutak" u odnosima dve države.
1024px-Rodna_kuća_bana_Jelačića_Petrovaradin_05
Rodna kuća bana Jelačića, Petrovaradin. Foto: Vanilica/Wikimedia Commons

Vučić je poručio da je želja Srbije bila da pošalje jasnu poruku da su pripadnici hrvatske nacije građani naše zemlje, da su neko ko treba da uživa sva moguća prava i da je Srbija njihova domovina. Mir, stabilnost i poverenje ključne su poruke na kojima treba graditi budućnost, rekao je Vučić.

“Bez toga napravićemo probleme, nesigurnost i nestabilnost i za jedne i za druge. Suviše smo mali, i jedni i drugi, da bismo mogli sebi da dozvolimo luksuz daljih sukoba i problema u budućnosti”, ocenio je predsednik Srbije.

“Što se tiče naših odnosa – teško da bi mi neko verovao kada bih govorio o velikoj ljubavi između Srba i Hrvata. Ali, važno je da razumemo da jedni bez drugih teško možemo da opstanemo”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija krenula u realizaciju rešavanja konkretnih problema sa kojima su se Hrvati u Srbiji suočavali.

“Ljudi hrvatske nacionalnosti jesu građani naše zemlje”, rekao je Vučić i dodao da postoje važnija posla u budućnosti.

“Ta važnija posla su da razumemo da samo dijalogom i čuvajući mir počnemo da gradimo poverenje između nas”, dodao je.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da večerašnji događaj u Petrovaradinu može da predstavlja simbol za rešavanje svih otvorenih pitanja koja postoje u odnosima između dve države.

“Nadam se i verujem da današnji čin primopredaje kuće bana Josipa Jelačića u njegovom rodnom gradu Petrovaradinu, na dan njegovog rođenja, može da bude simbol naše volje i želje da još snažnije krenemo u rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Srbije i Hrvatske”, rekao je Grlić Radman.

Prema njegovim rečima, manjine moraju da budu “spona i mostovi” koji će ojačati odnose između dve države.

“Hrvatska podržava i poštuje manjine i čini maksimum napora da se život srpske zajednice i drugih manjina odvija na najkvalitetniji način u skladu sa privrednim i socijalnim mogućnostima. Srbi imaju tri predstavnika u hrvatskom Saboru i koalicioni su partner u Vladi Hrvatske, a nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati svoje predstavnike na svim političkim nivoima”, istakao je Radman.

Svečanosti su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, predsednica HNV-a Jasna Vojnić.

Spomen-kuća bana Josipa Jelačića Vlada Srbije je otkupila za 600.000 evra i predala je na korišćenje hrvatskoj nacionalnoj zajednici, a adaptacija bi trebalo da bude završena do proleća.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Članak je prenet sa portala Insajder.

Članak je prenet sa portala Insajder.

Click