Matić: Tužilaštvo dve godine ignoriše nova saznanja o ubistvu novinara Milana Pantića

7. June 2020.
Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal dve godine ignoriše zahtev da otvori istragu u slučaju ubijenog novinara Milana Pantića i nakon što je radna grupa Komisije došla je do krucijalnih novih saznanja o nalogodavcima i izvršiocima zločina nad Milanom, navodi se u saopštenju koje je potpisao Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.
images%7Ccms-image-000009013.jpg
Milan Pantić. Foto: Insajder

Komisija za istraživanje ubistava novinara podseća javnost da se 11. juna navršava 19 godina otkako je u Jagodini ubijen Milan Pantić, dopisnik Večernjih novosti – ubistvo i dalje nije razrešeno, ubice nisu lišene slobode, a nalogodavci su i dalje anonimni.

Komisija za istraživanje ubistava novinara je, kako se navodi u saopštenju, preokrenula pravac istrage o ovom zločinu. “Radna grupa Komisije na čelu sa Draganom Kecmanom, policijskim inspektorom čijom zaslugom su rasvetljene okolnosti pod kojim je ubijen Slavko Ćuruvija, došla je do krucijalnih novih saznanja o nalogodavcima i izvršiocima zločina nad Milanom Pantićem”, stoji u saopštenju.

Ovog 11. juna navršiće se pune dve godine otkako Komisija, na osnovu saznanja do kojih je proteklih godina došla, traži da Specijalno tužilaštvo za organizovani preuzme slučaj Milana Pantića i otvori službenu istragu. Zahtevu Komisije pre dve godine se javno pridružilo i Udruženje novinara Srbije čiji je Milan Pantić bio član.

“No Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal dve godine ignoriše zahtev da otvori istragu u slučaju novinara za koga duboko verujemo da je ubijen zbog toga što je uporno istraživao sumnjive privatizacije u Jagodini i detaljno obaveštavao javnost o svojim otkrićima. Specijalno tužilaštvo dužno je da javno objasni svoje nečinjenje i ravnodušnost prema ubistvu srpskog novinara”, navodi se u saopštenju.

Komisija ističe da je Milan Pantić 2001.godine poverovao da je Srbija demokratska država u kojoj novinari smeju da rasvetljavaju okolnosti pod kojim se obavljaju važni državni poslovi, kao i da ukazuju na sumnjive rabote važnih državnih funkcionera.

“Ta zabluda ga je koštala života. Jedini način da se odužimo poštenom i profesionalnom novinaru je da dokažemo da je pravda, iako spora, dostižna”, navodi se.

“Policija i pravosudni organi u Jagodini nisu dorasli ovom zadatku. Naša saznanja ukazuju da dugogodišnja istraga nije vođena kako valja, da bitni materijalni dokazi nisu sačuvani, da važne istražne radnje nisu obavljane, dok druge nisu na odgovarajući način obrađene i dokumentovane.

Ali zavera da se ućutka Milan Pantić, po svemu što sada znamo, nije ni kovana u Jagodini, već u krugovima koji su odlučivali o privatizacijama u Republici. Ubistvo Milana Pantića je organizovani zločin za koji je, duboko smo uvereni, nadležno tužilaštvo za organizovani zločin sa sedištem u Beogradu. Ignorisanje te činjenice baca ružno svetlo na sve nas”, ističe se u saopštenju.

Specijalno tužilaštvo, kako se navodi, ne sme skrštenih ruku da čeka dvadesetu godišnjicu ubistva Milana Pantića.

Dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. u hodniku ispred svoga stana u Jagodini, udarcem tupim predmetom u glavu.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić prethodno je izjavio da očekuje puno otpora i opstrukcije prilikom podizanja optužnice za ubistvo Pantića jer je on bio „prepreka koju je trebalo otkloniti“ pre započinjanja jedne od najvećih korupcionaških privatizacija  2000-ih u kojoj su učestvovali pojedinci iz vrha tadašnje vlasti.

Ovim slučajem, Insajder se bavio u emisiji Novinarsko pitanje.

Članak je prenet sa portala Insajder.

Članak je prenet sa portala Insajder.

Click