Matić od suda traži informacije povodom puštanja Romića i Radonjića

26. April 2023.
Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić saopštio je da je danas od Apelacionog suda u Beogradu, povodom različitih informacija vezanih za odluku o puštanju na slobodu Ratka Romića i Milana Radonjića, nepravosnažno osuđenih u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, zatražio informaciju da li je Apelaciono veće u ovom slučaju donelo odluku i koju.
OBELEZENA 24. GODISNJICA UBISTVA SLAVKA CURUVIJE
Veran Matić. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Matić je, u dopisu koji je prosledio Tanjugu, sud pitao i zbog čega Apelaciono veće svoju odluku nije javno saopštilo, a naročito, kako je dodao, što u ovom slučaju vlada veliko interesovanje javnosti. Matić je naveo da je uz dopis sudu dostavio i stenogram dela intervjua Vuka Draškovića od 23. aprila za TV Tanjug, a u kome je Drašković izjavio da je Romiću i Radonjiću kućni pritvor ukinulo pretresno veće Apelacionog suda uz ocenu da je to “kriminalna i nezakonita odluka”.

Drašković smatra da je to najava oslobađajuće presude i da veće koje je sudilo, a koje je po njegovim informacijama donelo odluku da im ukine kućni pritvor, na to nije imalo pravo. On je rekao da je pravo da ukine kućni pritvor imalo vanraspravno veće, “neko drugo veće koje nije sudilo”.

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu 19. aprila donelo je rešenje da se ukine mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora (nanogice), nekadašnjim radnicima Državne bezbednosti Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, optuženim za učešće u ubistvu novinara i vlasnika “Dnevnog Telegrafa” Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Po nalaženju Apelacionog suda, s obzirom na to da su procesne mere za obezbeđenje prisustva Romića i Radonjića i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka primenjivane duže od devet godina, ne postoje okolnosti koje bi ukazivale da je mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora neophodna, objavljeno je na sajtu ovog suda.

Matić je tada izjavio da je izuzetno uznemiren sudskom odlukom da se optuženima za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije ukine mera zabrane napuštanja stana, uz primenu elektronskog nadzora, ali je izrazio očekivanje da to neće uticati na donošenje presude.

Članak je prenet sa portala Insajder.

Click