Firme navijača – podizvođači u poslovima za državu (VIDEO)

7. December 2019.
Postoji izreka – biznis ne zna za granice. Izgleda da se u Srbiji to odnosi i na vođe navijača, čak i kad su u pitanju oni koji imaju brojne krivične prijave. Prema istraživanju Insajdera, neki među njima razvijaju biznis. To ne bi bilo sporno, da su prethodno sve prijave protiv njih procesuirane, kao i da pomenute poslove ne dobijaju upravo od države koja treba da sankcioniše one koji krše zakon.

Građevinska firma Ultra kop, iza koje stoji vođa grupe navijača Crvene zvezde Ultra bojs Marko Vučković, prema istraživanju Insajdera, dobija poslove od Elektrodistribucije i EMS-a, a radila je i za Aerodrom Nikola Tesla, dok firma Gama solution, iza koje stoji pripadnik navijačke grupe Ultras Dragan Vasić Gaga, dobija poslove od Narodne banke Srbije.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbije ne može da tvrdi da je u pitanju slučajnost.

“Verovatno nije u pitanju samo slučajnost imajući u vidu veoma česte sumnje iskazivane u javnosti o tome da su neke od tih grupa povezane na određene načine sa državom”, kaže Nenadić.

Zajedničko za obe firme je to što su za samo nekoliko meseci, sa malim brojem zaposlenih, uspeli da obezbede novac od poslova koje im je, uglavnom kao posrednicima, dodelila država.

Mehanizam je, prema istraživanju Insajdera, takav da za posao konkuriše firma ili kompanija koje uglavnom ima sve uslove da pobedi na tenderu, ali onda ta kompanija kao podizvođača uvodi firme iza kojih stoje pripadnici navijačkih grupa.

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da se od 2013. pojavljuju priče da postoji neformalna podela posla između navijačkih grupa koja nema veze sa sportom.

Marko Vučković je jedan od vođa navijača iz grupe “Ultra bojs” protiv kojeg su, kako smo otkrili još 2009, podnošene brojne krivične prijave, koje ili nisu procesuirane ili su postupci trajali godinama.

Ultra kop je poslove za Aerodrom Nikola Tesla i Elektroprivredu Srbije, kao i izgradnju kablovske mreže za trafo stanice u Kruševcu dobijao kao podizvođac. Međutim, krajem prošle godine novi posao za Elektroprivredu Srbije vredan 840.000 evra dobio je zajedno s Elektroizgradnjom, firmom u vlasništvu Grada Beograda.

Nenadić kaže da u Srbiji postoji veoma nizak nivo poverenja da će posao moći da se dobije, a da prethodno ne postoji neki signal od strane vlasti u tom pravcu.

Član grupe Ultras Dragan Vasić Gaga, kako otkriva Insajder, prešao je u biznismene, i to preko svoje firme Gama solution. U pisanom odgovoru Insajderu navodi da je, u posao je ušao zbog, kako kaže, potrebe IT na tržištu i par prijatelja koji su bili raspoloženi da sa njim krenu u taj biznis.

Firmu je još 2016. osnovao sa Markom Vučkovićem koji je iz vlasništva firme izašao ubrzo dok je godinu dana kasnije, privremeno, to učinio i sam Vasić.

Početkom ove godine u vlasništvo Gama solutiona vraća se Dragan Vasić. Ono što je neobično, baš tada počinje da dobija poslove od države.

Prvi posao, nabavku Firewall uređaja koji služi kao bezbednosna komponenta, kao jedini ponuđač dobila je firma MDS informatički inžinjering koja se kreiranjem i razvojem IT tržišta na ovim prostorima bavi godinama. Posao je bio vredan oko 160 hiljada evra ali ta firma kao podizvođaca za ovaj posao uzima Gama solution koja je u vlasništvu Vasića. U istom danu, dobijaju i posao opreme za IP telefoniju, takođe od NBS-a, i to po ceni od nešto više od 130 hiljada evra.

Firma MDS informatički inženjering na svom sajtu navodi da je radila za državne institucije i brojne banke. Zbog čega im je onda za posao sa NBS bila potrebna i firma koja je u vlasništvu jednog od navijača grupe – odgovor nismo dobili.

“Ukoliko ova glavna firma u potpunosti sama ispunjava uslove za ovaj posao a uključuje i nekog drugog, to bi mogao da bude signal da im je neko skrenuo pažnju da bi to trebalo da urade, da angažuju određenog podizvođača i da će im to povećati šanse da dobiju posao” , navodi Nenadić.

Dragan Vasić je pre tri godine ranjen u pucnjavi kod stadiona „Rajko Mitić“ u Ulici Ljutice Bogdana. Ovaj napad do danas nije rasvetljen.

Kako kaže Đorđević, već godinama se govori da se navijači bave i biznisiom.

“Neki su legalni biznisi, neki su ilegalni. Međutim, ono što nedostaje da bismo mi sa sigurnošću tvrdili da se to radi kako bi se sačuvao mir na stadionima i tribinama jeste to što nemamo odgovor institucija”, ističe Đorđević.

Brojne krivične prijave protiv vođa navijačkih grupa nisu procesuirane više od 10 godina. Dok država poručuje da nema snage da se obračuna sa huliganima, neki od njih postali su i uspešni biznismeni koji zarađuju od te iste države.

Članak je prenet sa portala Insajder.

Članak je prenet sa portala Insajder.

Click