16. dan štrajka Maje Pavlović: Previsoke tarife moraju da se prilagode uslovima tržišta

28. August 2019.
Višednevno gladovanje počinje da ostavlja vidljive posledice. Kako Maja Pavlović kaže za Cenzolovku, dobro joj je dok sedi, ali joj se sloši kada ustane. Ipak, ne odustaje: „Jutros smo ponovo došli u 5 sati, čekali, ali nismo primljeni kod predsednika“
Maja_Pavlovic_Cenzolovka_3
Maja Pavlović predaje zahteve Aleksandru Vučiću (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Višednevno gladovanje počinje da ostavlja vidljive posledice. Kako Maja Pavlović kaže za Cenzolovku, dobro joj je dok sedi, ali joj se sloši kada ustane. Ipak, ne odustaje: „Jutros smo ponovo došli u 5 sati, čekali, ali nismo primljeni kod predsednika“

Šesnaest dana Maja Pavlović štrajkuje glađu i isto toliko dana čeka da je na sastanak primi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. To se, međutim, ni danas nije dogodilo, iako je direktorka Kanala 9 već jutros u 5 bila ispred zgrade Predsedništva Srbije nadajući se da će sa Vučićem moći da razgovara o problemima koji muče i nju, ali i domaću medijsku scenu.
Višednevno gladovanje počinje da ostavlja vidljive posledice. Kako Maja Pavlović kaže za Cenzolovku, dobro joj je dok sedi, ali joj se sloši kada ustane. Ipak, ne odustaje.
„Jutros smo ponovo došli u 5, čekali, ali nismo primljeni kod predsednika. Čekamo i dalje na sastanak“, kratko navodi Maja Pavlović.
Dobar deo novca odlazi SOKOJ-u i OFPS-u. Ponekad kada mi dođu svi računi na naplatu, kažem kako su legalni zelenaši, ali ipak moramo da poštujemo zakon. Naknade za autorska i srodna prava svakako treba da se plaćaju, ali bi trebalo da nađemo meru (Denis Mavrić, TV Novi Pazar)
Razlog zbog kojeg svakog jutra dolazi u 5 sati kod zgrade Predsedništva jeste to što je Vučić izjavio kako jednom nedeljno prima građane od 5 do 8 časova ujutru. Maja Pavlović se nada da će uhvatiti taj jedan dan u nedelji i da će stići na red da porazgovara sa predsednikom.
U međuvremenu, podrška direktorki Kanala 9 postaje sve veća. Oglašavaju se i pojedini predstavnici medija, a podršku su ranije pružili i UNS, NUNS, NDNV, ANEM i ostale medijske i novinarske organizacije.
Ovog puta podrška stiže od direktora Televizije Novi Pazar Denisa Mavrića.
On podržava Maju Pavlović i navodi za Cenzolovku da je siguran da njen slučaj nije jedini u Srbiji, da se mnogi suočavaju sa problemima, ali da retko ko to iznosi javno. Ukazuje i na to da ne zna za medij na Balkanu u kojem bi mogao da čuje kako stvara u prijatnoj atmosferi, nego su svi u grču i problemima, jer nemaju dovoljno novca. Kada razgovara sa vlasnicima medija koji nisu nacionalni, sačeka ga priča da su svi u ozbiljnim problemima i dugovima.
„Konkretno, mi imamo problema sa Organizacijom muzičkih autora Srbije (SOKOJ) i Organizacijom proizvođača fonograma Srbije (OFPS). Naravno, nemamo problem sa ljudima koji tamo rade, nego u finansijskom smislu. Potrebno je da se redefinišu tarife i mi jedva čekamo da one budu nešto drugačije, jer zaista mislimo da dobar deo novca odlazi SOKOJ-u i OFPS-u. Ponekad kada mi dođu svi računi na naplatu, kažem kako su legalni zelenaši, ali ipak moramo da poštujemo zakon. Naknade za autorska i srodna prava svakako treba da se plaćaju, ali bi trebalo da nađemo meru, da one bude srazmerne onome što kao novčani priliv imamo mi – mediji“, navodi Mavrić.
On dodaje da tarife koje nisu prilagođene tržištu Srbije imaju i JP Emisiona tehnika i veze (ETV), Regulatorno telo za elektronske medije (REM), kao i Republička agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).
„Jednostavno, priliv novca nije onakav kakav svi očekuju i planiraju, on je iz godine u godinu sve manji. U skladu s tim, sa situacijom na tržištu, trebalo bi da se redefinišu tarife koje moramo da plaćamo državi da bismo funkcionisali. Nasuprot tome, moramo da priznamo da u Srbiji postoji prevelik broj medija i, jednostavno, ne mogu svi da opstanu i uspeju. Ljudi koji ostaju bez novca možda bi trebalo da se preorijentišu na neku drugu sferu biznisa“, zaključuje naš sagovornik.
Maja Pavlović je započela treći štrajk glađu u poslednjih 15 meseci jer se ništa nije uradilo po pitanju donošenja sudskih presuda u procesima u kojima ona spori naknade koje Kanal 9 mora da plaća organizacijama za zaštitu autorskih prava.
Stav Maje Pavlović je da su ove naknade nezakonite, jer nisu u skladu sa mogućnostima onoga ko ove namete mora da plaća. Kako bi stvari isterala na čistac, što je njena namera još od prvog štrajka, pravnici koje je angažovala pripremaju predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji bi trebalo da da konačan sud, koji će Maja Pavlović poštovati.

Click