Nije problem ako ste u GUBITKU na berzi, pitanje je kako se vi osećate zbog toga

17. June 2022.
Zlatna pravila ako ste investirali u akcije ili se spremate da trgujete.
Rade-Rakocevic-Kako-da-YT-Scrn-1536x776
Rade Rakočević. Foto: BIZLife

Piše: Rade Rakočević, berzanski stručnjak i preduzetnik, vlasnik i direktor društva za investiranje Senzal Capital. Izvor: BIZLife

Evo FED ponovo odlučuje o povećanju referentne kamatne stope, ECB kreće sa povlačenjem novca, rat u Ukrajini ne prestaje, mesečne stope inflacije premašuju očekivanja – i šta ćemo sad?

Ako ste investirali u akcije, sigurno ste u gubitku, laže svako ko kaže da nije (i ja sam u priličnom minusu ove godine, odmah da priznam).

To nije problem, pitanje je kako se Vi osećate povodom toga? Prva stvar je da ako se nervirate zbog gubitka na berzi, trebalo je da stavite manje novca na berzu (lako se sad praviti pametan, znam…) Ko planira da krene sa trgovinom, neka mu ovo bude zlatno pravilo!

Ovakvi žestoki udari na berzama su zaista retki, ali se dešavaju, a sa druge strane, jedini način da se sačuvate od inflacije i jeste da investirate, nema drugog. Prave makaze užasno oštrih ivica!

Tu dolazimo do druge stvari, a to je da utakmica traje 90 minuta (plus zaustavno vreme). Kad investirate u nekretnine, njima dajete decenije da vrate uloženo. Akcijama niko ne daje duže od jednog dana, odmah se gleda kolika je sad cena!

Ako danas imate akcije i gledate kako su u minusu 10-15-20%, postoji nekoliko opcija pred Vama:

– da prodate sve što imate na berzi i više nikad ne trgujete akcijama

– da prodate deo akcija (recimo između 30-60%) sa gubitkom i dogovorite se sami sa sobom da je to ta suma novca koju možete da ostavite nadednih deset godina na berzi. I dalje povremeno pratite cene, čitate berzanske vesti i pratite Senzal Market Report sa vremena na vreme, ali u stomaku nemate nelagodu

– ostavite sve akcije na berzi, pratite svaki dan izveštaje ali ne trgujete. Ključno je da ste potpuno mirni sa tom odlukom, da igrate na dugi rok i da imate jake firme sa stabilnim biznisima ili mlade kompanije sa velikim potencijalom za rast. Nije važno, dok god ste cool sa tim i zanima vas i dalje sve oko berze, (spremamo uskoro i Senzal Insights na Senzal capital YT kanalu)!

– investirate još novca u akcije, idete na smanjivanje cene akcija (Dollar Cost Average ), to jest povećavate uloženu sumu u istim akcijama – narodski rečeno, nije ga majka tukla što se kladio već što se vadio!

Ovaj pristup nije a priori pogrešan ali je baš rizičan, zato što ova kriza menja pravila igre i tek će se videti koje će industrije i firme izaći iz nje kao pobednici, a biće ih sigurno. Ako ste ovakav tip, onda budite oprezni, nikako ne bih preporučio sad kupovinu na duži period, osim ako nemate stomak od čelika i naftnu bušotinu u dvorištu.

Ako se tek spremate da trgujete, samo pročitajte zlatno pravilo da nema nerviranja, odredite takvu sumu novca i onda krenite.

Ja sam uradio sledeće (nije apsolutno nikakva preporuka, ali smatram da je pošteno da kažem): prodao sam sve akcije koje sam imao kao dugoročne investicije (long position), i počeo da trgujem aktivno, a dodajem i dalje redovno novac na račun za trgovanje.

Poslušajte svoj stomak, ne ni mozak ni emocije, ne smete da se nervirate zbog berze ali ni da odustane od nje zbog ove korekcije ili trenutnog gubitka. Preispitajte svoju poziciju i idemo dalje, ovo je stvarno ludački rolerkoster i treba uživati u njemu.

 

Članak je prenet sa portala BIZLife.

Click