Najbogatiji Slovenac o Balkanu: Plate u Srbiji već su niže nego u Kini

21. July 2020.
Najbogatiji Slovenac Sandi Češko smatra da postoje uslovi za povratak dela proizvodnje sa Istoka u SAD i Zapadnu Evropu navodeći da su plate u dobrom delu Balkana – u Makedoniji, Srbiji, BiH, danas znatno niže nego u Kini.
image-27.jpg
Fotografija preuzeta sa portala Bizlife

Češko je u velikom intervjuu za hrvatski Novac.hr naveo da je premeštanje proizvodnje iz razvijenih u nerazvijene zemlje bio način na koji je kapital de facto izmakao tepih pod nogama sindikata a posledica toga je to da poslednjih trideset-četrdeset godina plate radnika u industriji realno nisu rasle.

„A s druge strane, zbog ekonomskog razvoja plate u Kini rastu. Stvari se gotovo izjednačavaju. Dakle, diferencijal u platama ne postoji, sindikati su slomljeni, znatan broj radnika radi u prekarnom sistemu i u takvim okolnostima je lako znatan broj radnih mesta ponovno vratiti u SAD i Zapadnu Evropu. Mi toga nismo još baš svesni, ali plate na dobrom delu Balkana – u Makedoniji, Srbiji, BiH – danas su znatno niže nego u Kini. I to je osnovni razlog zašto se danas priča o povratku dela industrije“, navodi on.

U veoma interesantnom pogledu na biznis, različit odnos prema preduzetnicima u SAD i Evropi, prodaji svoje kompanije za koju tvrdi da je išla deceniju ispred svog vremena, o inovacijama, ali i tome kako smatra da će se uskoro sa 250 dolara moći zadovoljiti potrebe svake osobe, kompanijama bez profita ali monopolistima, budućnosti Amazona u kontekstu zastarelih političkih rečenja, Češko je u intervjuu govorio i o tome kako je svoju kompaniju Studio Moderna osnovao i pretvorio u multinacionalni biznis s prometom od pola milijarde evra, a onda prodao.

Poznat kao tvorac kosmodiska, govorio je i o tome zbog čega je zadržao jedini segment koji dalje razvija, brend Dormeo.

Sad je vreme za one koji su sposobni radikalno pristupiti stvarima. Pogledajte sve probleme koje je izazvala pandemija koronavirusa i čime su sve suočene kompanije širom sveta. To nisu problemi koji se mogu rešiti u okviru njihovih ustaljenih procesa. Sad je svaki rutinski proces zapravo opterećenje. Treba delovati radikalno. Čak bih rekao smo mi tu na Balkanu u takvim okolnostima u prednosti u odnosu na zapadnjake jer smo navikli raditi u takvim okolnostima. Navikli smo na haos. No, problem je što toga često nismo svesni zbog onih kompleksa o kojima sam pre govorio. Studio Moderna ovde je, u istočnoj Europi, razvila biznis koncept koji je bio deset godina ispred ostatka sveta. To i sada dokazujem s Dormeom

Izvor: Novac.hr

Foto: YT/Screenshot

Članak je prenet sa portala BIZLife.

Članak je prenet sa portala BIZLife.

Click