Šušnjaru 20 godina zatvora za ubistva u Višegradu

31. October 2019.
Bivši pripadnik snaga bosanskih Srba, Radomir Šušnjar, osuđen je na 20 godina zatvora zbog učestvovanja u ubistvu bošnjačkih civila u kući koja je zapaljena u Višegradu 1992. godine.
radomir-susnjar BIRN foto Tuzilastvo BIH
Foto Tužilaštvo BiH

 

Emina Dizdarevic, Sarajevo, BIRN

Radomir Šušnjar nakon izručenja iz Francuske prošle godine. Foto: Tužilaštvo BiH.
Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas Radomira Šušnjara zvanog Lalco na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Višegrada.
Ovi zločini uključuju ubistva 26 civila, među kojima je bila jedna beba. Civili su zatvoreni u kuću koja je zapaljena.
Sud je utvrdio da je Šušnjar zajedno sa još dvojicom boraca, Milanom i Sredojem Lukićem, učestvovao u napadu, nečovečnom postupanju i pljačkanju bošnjačkog stanovništva iz sela Koritnik, koji su 14. juna 1992. ili oko tog datuma bili zatvoreni u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu.
Šušnjar, naoružan nožem, i Milan i Sredoje Lukić, naoružani automatskim puškama, pretresli su civile na brutalan i ponižavajući način – naredili su im da skinu odeću.
Predsedavajuća Sudskog veća Enida Hadžiomerović osvrnula se na iskaz preživelog svedoka koji je kazao: „Svako se morao skinuti. ‘I ovo malo dijete da skineš’”.
Prema presudi, nakon što su civili pretreseni, naređeno im je da izađu iz kuće u kojoj su bili i da pređu u drugu kuću u Pionirskoj ulici udaljenoj oko 30 metara.
Zatim je Milan Lukić u kuću ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu koja je izazvala požar. Šušnjar je ubacio ručnu bombu. Tada su svi istovremeno zapucali, onemogućavajući civilima da pobegnu.
Posledica je smrt 26 civila, među kojima je bilo novorođenče staro dva dana. Pet civila je uspelo da pobegne i da se spasi.
Posmrtni ostaci ubijenih do danas nisu pronađeni.
Hadžiomerović je navela da, iako je Šušnjar postao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) 20. jula 1992. godine, nakon paljenja kuće, to ne znači da nije mogao počiniti navedene zločine.
„Iz izjava svjedoka proizlazi da je Šušnjar u junu boravio u Višegradu, da je viđan u uniformi i naoružan puškom, zajedno s pripadnicima paravojne grupe… Šušnjar je počinio ovo krivično djelo kao saizvršilac”, dodala je Hadžiomerović.
Prilikom odmeravanja kazne, Veće je kao otežavajuće okolnosti cenilo broj stradalih civila (26), „od kojih je jedno bilo novorođenče koje nije moglo ni ime da dobije”.
Veće nije našlo nijednu olakšavajuću okolnost.
Hadžiomerović je dodala da je kazna od 20 godina srazmerna težini krivičnog dela i poslaće jasnu poruku.
Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.
Šušnjar je uhapšen u aprilu 2014. u Parizu. BiH je izručen 2018.
Milana Lukića je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na doživotnu kaznu zatvora (zbog zločina počinjenih u Višegradu, među kojima su i ubistva u Pionirskoj ulici), dok je Sredoje Lukić osuđen na 27 godina zatvora.

Tekst preuzet sa portala BIRN

Click