Ne oglašavajte u medijima koji koriste govor mržnje

3. July 2023.
Rat na području bivše Jugoslavije još uvijek traje samo se vodi drugim sredstvima, naročito u Bosni i Hercegovini.
nabil-saleh-a5RK_uk5Ej0-unsplash (4)
Foto: Nabil Saleh/Unsplash

Piše: Ekrem Dupanović

Danas je najveći regionalni društveni, ekonomski i kulturološki problem govor mržnje. On šteti svim oblastima života. Šire ga mediji pod uticajem politike, kojoj je mržnja na nacionalnoj osnovi jedan od osnovnih uslova opstanka na vlasti, posebno u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu.

Jedan je problem pisanje komentara na portalima, ali mnogo veći problem je objavljivanje sadržaja koji širi govor mržnje u svim medijima, na televiziji, radiju i u štampi.

Rat na području bivše Jugoslavije još uvijek traje samo se vodi drugim sredstvima, naročito u Bosni i Hercegovini.

Borba za iskorjenjivanje govora mržnje je dug proces koji može trajati godinama, pa čak i decenijama.

Najveći problem su mediji i zato ih treba udariti tamo gdje su najranjiviji – treba im ograničiti budžete za oglašavanje direktnim pozivom oglašivačima da ne oglašavaju u medijima koji šire govor mržnje, treba im objasniti koliko mržnja loše utiče na njihovo poslovanje. Oni su svjesni tog uticaja, ali ne reaguju zato što ih niko ne povezuje u akciju, niko ih nije pozvao da udruženo i jednoglasno kažu koliko govor mržnje utiče na tržište, na potrošače, na smanjenje obima prodaje, na smanjenje broja radnih mjesta itd.

Tekst je prenet sa portala Media Marketing.

Click