Korona virus i Srbija: Dezinformacije i teorije zavere

3. March 2020.
U samo tri dana ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić dva puta je izneo teoriju o tome kako se korona virus pojavio u Kini.
B752B72C-8CD7-4BB8-94C3-782EF21999B3_cx0_cy10_cw0_w800_h450.jpg
Fotografija preuzeta sa portala Radio Slobodna Evropa (RFE)

Piše: Mila Đurđević, Radio Slobodna Evropa

“Kina je danas druga ekonomija u svetu tako da nije isključeno da je to deo jednog specijalnog rata protiv Kine”, izjavio je Dačić po povratku iz zvanične posete Pekingu 28. februara gostujući na televiziji Pink.

Dva dana kasnije, 1. marta, u razgovoru za Radio-televiziju Srbije, otišao je korak dalje i izneo teoriju o poreklu virusa.

“Kina je veoma oprezna zemlja, oni ne izlaze još sa tim, vrše ispitivanje, ali sam čuo neke informacije od njih da oni sumnjaju da to nije organskog porekla, već da je laboratorijski nastao i sad treba dalje utvrditi kako je nastao, zašto je nastao i kako je došao do Kine”, rekao je Dačić. U oba slučaja radi se o televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.

Manje oprezan od svojih sagovornika u Pekingu, ministar spoljnih poslova Srbije u javnost je izašao sa neproverenim informacijama, budući da stručnjaci do sada nisu jasno utvrdili izvor virusa, a Svetska zdravstvena organizacija je u više navrata upozorila da širenje dezinformacija i teorija zavere ugrožava borbu naučnika i medicinskih stručnjaka protiv virusa.

Naučno neutemeljena i diplomatski neodmerena izjava

“Izjava ministra spoljnih poslova je jedna neodgovorna, politikantska reakcija”, kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) epidemiolog Zoran Radovanović uz komentar da ovakve i slične izjave ne doprinose borbi protiv virusa, već konfuziji kod građana.

“To odstupanje od realne situacije samo škodi. Sa druge strane, ako se na te dezinformacije sa interneta nadovežu izjave stručnjaka ili političara sa raznih konferencija za štampu, koje mogu samo da slude građanstvo, onda je efekat još porazniji”, pojašnjava Radovanović.

Dačićeva izjava mogla bi se okarakterisati kao neoprezna i u spoljnopolitičkom smislu, smatra profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović.

“To može da doprinese, da kažemo, remećenju odnosa zemlje sa nekim drugim akterima u ovom kontekstu kada se pominje potencijalni scenario da je virus ubačen”, objašnjava Đukanović u razgovoru za RSE i dodaje da, kada je reč o borbi protiv korona virusa i o tome kako je došlo do njegovog širenja, teren treba prepustiti stručnjacima.

“Čitavo istraživanje i samih uzroka epidemije treba prepustiti ljudima koji se stručno bave ovom problematikom”, kaže Đukanović.

Iznošenje teorija zavere i širenje dezinformacija u Srbiji se prvo pojavilo putem društvenih mreža. Na Fejsbuk i Tviter nalozima, čije vlasništvo i autentičnost nije moguće utvrditi, pojavile su se informacije da je korona virus “veštački stvoren u laboratoriji”, dok se u pojedinim postovima na Tviteru virus posmatra kao “oružje u trgovinskom ratu Sjedinjenih Američkih Država i Kine”.

‘Infodemija’ i kako se sa njom izboriti

Od samog izbijanja korona virusa, Svetska zdravstvena organizacija upozorava na alarmantno širenje dezinformacija o korona virusu. Iako je novi virus pod imenom Covid-19 iz iste porodice kao i virusi SARS i MERS sa čijom se epidemijom svet suočavao pre nekoliko godina, ono što ga čini posebnim jeste i fenomen “infodemija”, koji podrazumeva širenje teorija zavere i informacija, koje nemaju utemeljenje u struci.

“Ne borimo se samo protiv epidemije, borimo se i protiv infodemije”, reči su koje je sa govornice Bezbednosne konferencije u Minhenu 15. februara izgovorio direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrehesus. Upravo sa ciljem borbe protiv globalnog širenja dezinformacija o korona virusu, Svetska zdravstvena organizacija je pokrenula posebnu platformu.

U Srbiji za sada nema registrovanih slučajeva obolelih od korona virusa. Zvaničnici i nadležne institucije poručuju da su spremni u slučaju da se korona pojavi. Radovanović smatra da je to za očekivati i da epidemiju treba shvatiti ozbiljno.

“Nije tačno da je bolest mnogo blaža od gripa. Fatalnija je od gripa, ali srećom – manje je rasprostranjena. Inače, rizik od umiranja za zaraženu osobu je veća u poređenju sa gripom”, kaže Radovanović i dodaje da je veoma važno da i stručnjaci i političari budu iskreni sa građanima.

Na konferenciji za medije održanoj 26. februara nakon sastanka sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da su dogovorene “kompletne mere prevencije i hitne reakcije svih nadležnih organa Republike Srbije u slučaju pojave korona virusa”.

Međutim, tokom konferencije više puta se našalio na temu korona virusa.

“Još jednom da se našalim na svoj račun. Pošto su mi rekli, i sad vidim da Amerikanci na tome insistiraju, da alkohol gde postavite, tu korona virus ne raste. Ja sam sebi sada našao dodatni razlog da popijem po jednu čašicu dnevno tako da… Iako to nema veze sa tim alkoholom ja sam to sebi izmislio da znate”, rekao je Vučić.

Na istoj konferenciji, u svojstvu stručnjaka ovu izjavu je dao pulmolog na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj Branimir Nestorović:

“Ja ne mogu da verujem da narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja da će se uplašiti najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva koji na fejsbuku postoji.”

Epidemiolog Zoran Radovanović smatra da, kada je reč o korona virusu, nema mesta panici, ali da ne bi trebalo da bude ni predmet šale.

“Ako se ide u jednu krajnost – stvaranje panike ili u drugu krajnost – nipodaštavanje stvarne opasnosti, onda su posledice jako loše”, zaključuje Radovanović.

Prvi slučaj obolelog od korona virusa registrovan je u kineskom gradu Vuhan u decembru 2019. a virus se u međuvremenu proširio na svih pet kontinenata. Od posledica bolesti do danas preminulo je 3.000 ljudi, većinom u Kini.

Članak je prenet sa portala Radio Slobodna Evropa.

Članak je prenet sa portala Radio Slobodna Evropa.

Click