Klikom do kulture u vreme krize

23. March 2020.
Teatri, muzeji i galerije u Srbiji, zatvoreni u periodu borbe protiv pandemije korona virusa, počeli su tokom samoizolacije da nude svoje predstave i izložbe putem interneta.
d358061f-db9f-4610-9a2a-3416bc2f8170_tv_w800_h450.jpg
Piše: Branka Trivić, Radio Slobodna Evropa
Pozorište u kući? Da, i to kako je i napisano, bez navodnika, s obzirom da nije reč o poznatoj televizijskoj seriji iz sedamdesetih godina prošlog veka, već o tome da beogradska pozorišta dolaze građanima u kuću. Tačnije – u njihovu digitalnu kuću.

Narodno pozorište u Beogradu počelo je tako 18. marta u 21 sati emitovanje svojih predstava na internetu, a prvi na digitalnom repertoaru bio je te večeri komad “Bela kafa” Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića. Publika je predstavu mogla videti na sajtu Narodnog pozorišta i na njegovom YouTube kanalu, na kojem je moguće, inače, pogledati i predstave “Bizarno” i “Livada puna tame”.

“Ako su naši lekari i medicinsko osoblje na prvoj liniji borbe protiv ovog nevidljivog neprijatelja, mi umetnici smo odmah iza njih. Imunitet može dići i dobra predstava, dobar balet, dobra opera, time što će doneti radost, uzbuđenje, blagodet”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta i dodaje da će Drama, Opera i Balet imati po dva izvođenja nedeljno.

Nacionalni teatar je, kaže, iz svog Arhiva probrao najbolje i najuspešnije snimljene predstave. Uz njih, publika će biti u prilici da vidi i operske predstave iz sedamdesetih godina prošlog veka, sa divama poput Milke Stojanović i Brede Kalef, a setiće se i glumačkog barda Predraga Ejdusa u predstavi “Kirjanja”.

“To je način da pozorište čak i u ovakvim dramatičnim okolnostima ne ugasi svoj plamen”, poručuje upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić.

Predstave Ateljea 212 na Fejsbuku

Sve dok traje vanredno stanje sa svojom publikom digitalno će se družiti i Atelje 212. U okviru akcije “Pozorište za sva vremena” 19. marta prikazan je čuveni “Kralj Ibi” Alfreda Žarija iz 1973. godine, a za 21. mart najavljena je predstava “Ranjeni orao” Mirjane Jakovljević, takođe iz sedamdesetih godina.

Na svojoj Fejsbuk (Facebook) strani Atelje će svakog utorka, četvrtka i subote emitovati svoje snimljene predstave od 20 sati. To će, kako je najavljeno, biti jedinstvena prilika da mlađa publika prvi put vidi neke predstave tog teatra, a starija da se podseti komada koji su nekada bili na repertoaru.

Najavu repertoara Atelje 212 početkom svake nedelje objavljivaće putem društvenih mreža.

“To je slamka spasa u ovoj surovoj stvarnosti, u borbi protiv korona virusa o kojem je naše znanje tako krhko. U celoj ovoj neprilici ovo je prilika da promovišemo antologijske predstave, koje smo svojevremeno štampali i na DVD-jima, da vidimo, dakle, najviše umetničke domete”, kaže za RSE Svetozar Cvetković, glumac i nekadašnji upravnik Ateljea 212.

U nastojanju da prirede radost najmlađima, koji od 16. marta ne idu u školu i provode vreme u kućnoj izolaciji, emitovanje predstava preko društvenih mreža najavili su i Pozorište lutaka “Pinokio” i Teatar “Vuk”.

“Pinokio” će igrati predstave bez prisustva publike u svom redovnom terminu, svake subote od 12 sati, a prenosiće ih uživo preko YouTuba, Facebooka i Instagrama. Deca će iz svojih domova videti najgledanije predstave tog pozorišta kao što su “Tri praseta”, “Pepeljuga” i “Lepotica i zver”.

Teatar “Vuk” će organizovati izvođenje i čitanje srpskih narodnih bajki uživo na internetu.

Virtuelne ture

I druge ustanove kulture u Srbiji, zatvorene zbog borbe protiv širenja epidemije korona virusa, nude svoje sadržaje na digitalnim platformama.

Narodni muzej u Beogradu, zatvoren i za individualne posete od 16. marta, ponudio je virtuelnu šetnju kroz izložbu “Ivan Meštrović (1883-1962), Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu”, kao i digitalno putovanje kroz Veliku galeriju i kolonadu karijatida na ulazu u tu nacionalnu ustanovu.

Na You Tube kanalu Narodnog muzeja moguće je “prošetati” i kroz stalnu postavku kojom je otvoren u junu 2018. godine posle rekonstrukcije započete 15 godina ranije, a objavljen je i prikaz 175 godina Narodnog muzeja.

U digitalnu sferu preselila se i Galerija Matice srpske, čiji su izložbeni prostori zatvoreni za posetioce od 17. marta. Kroz akciju “GSM s vama kod kuće”, kako je navela na svom sajtu, želi da “svim ljubiteljima umetnosti učini boravak kod kuće ‘kulturnijim’”.

Beogradska filharmonija poklanja muzičke programe za najmlađe koji se mogu pronaći na njenom sajtu bgf.rs. Iako su nastupi orkestara obustavljeni zbog zabrane okupljanja, deca u svojim domovima neće ostati uskraćena za muziku. Naime, na sajtu Filharmonije mogu se pronaći linkovi na kojima se nalaze muzička audio bajka “Veštica i meastro”, kao i kompozicije u izdanju i izvođenju BGF za “Moj prvi CD klasične muzike” – “Karneval životinja” i “Peća i vuk”.

“Svi jedva čekamo da se vidimo ponovo, ali sada je najvažnije biti odgovoran prema sebi i drugima. Filharmonija će u narednom periodu na ovaj način poklanjati svoje sadržaje i poručujemo svojoj dragoj publici – ostani kod kuće i slušaj muziku”, poručuje sa sajta Filharmonije direktor Ivan Tasovac.

Muzejske “vesti iz karantina”

I drugi muzeji, galerije i kulturni centri najavili su da će ostati u kontaktu sa publikom tokom predstojećeg perioda borbe protiv korona virusa, pa je tako Narodni muzej Kikinda pozvao sve da ga prate na Fejsbuku i Instagramu i očekuju muzejske “vesti iz karantina”.

Beogradska galerija “Novembar” takođe je zatvorena za posete, a u međuvremenu posetioci mogu da pristupe njenom digitalnom prostoru. Trenutno se može posetiti aktuelna grupna izložba “Desiring machines” koju čine radovi umetnika među kojima su Ivana Bašić, Marija Avramović i Sam Twidale, Nataša Teofilović, Boštjan Čadež, Milena Milosavljević, kao i Gorana Bačevac, Adrienn Újházi i Orjen Djurić.

“Sada više nego ikad, umetnost može podići naše raspoloženje, ulepšati nam dane i doprineti našem mentalnom zdravlju”, poručuju iz galerije “Novembar”.

U vreme epidemije korona virusa Ministarstvo kulture i informisanja Srbije pozvalo je ustanove kulture da učine maksimalno dostupnim digitalni sadržaj svojih programa i aktivnosti.

Članak je prenet sa portala Radio Slobodna Evropa.

Članak je prenet sa portala Radio Slobodna Evropa.