Grafiti mržnje ponovo na prostorijama ‘Žena u crnom’ u Beogradu

29. November 2021.
Nevladina organizacija "Žene u crnom" saopštila je da su u noći između nedelje i ponedeljka na ulaznim vratima stana u kome se nalaze njihove prostorije osvanuli grafiti mržnje.
00ef0000-0a00-0242-2cc2-08d9b0128af2_w1597_n_r1_st
Aktivistkinje Stanislava Staša Zajović ("Žene u crnom") i Nataša Kandić na protestu na Platou Milana Mladenovića, u centru Beograda, zbog novog grafita (murala) koji slavi osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, 25. novembra 2021. Foto: Vesna Anđić, RFE/RL

Kako se vidi na fotografiji koju je organizacija podelila 29. novembra na svom nalogu na Fejsbuku (Facebook) na natpisima se, između ostalog, slavi haški osuđenik Ratko Mladić, a aktivisti nazivaju pogrdnim imenima.

“Ovaj napad predstavlja nastavak organizovane, sistematske, kontinuirane kampanje zastrašivanja, poziva na linč i hajke protiv Žena u crnom”, navodi se u saopštenju organizacije.

U njemu se ocenjuje da nije u pitanju incident, već “politika iza koje direktno stoji država, budući da nije učinila ništa kako bi pronašla počinioce prethodnih napada”.

Organizacija je poručila i da je država obavezna da zaštiti sve koji se bore za zaštitu ljudskih prava.

Ovo nije prvi put da nepoznati počinioci ispisuju poruke u kojima slave ratne zločince na vratima “Žena u crnom”. Tri grafita protiv „Žena u crnom“, uključujući i jedan sa imenom Ratka Mladića, osuđenog za genocid u ratu u BiH, ispisana su u oktobru na vratima prostorija te organizacije u Beogradu.

Policija se povodom toga nije izjašnjavala.

Aktivistkinje “Žena u crnom” su u prethodnom periodu više puta upozoravale na grafite i murale kojima se slavi Ratko Mladić, a učestvovale su i u akcijama pokušaja njihovog brisanja. Međutim, desno orijentisane grupe bi ih uvek ponovo ispisivale.

Inicijativa mladih solidarna sa Ženama u crnom

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je u ponedeljak 29. novembra, da pruža solidarnu podršku nevladinoj orgnizaciji „Žene u crnom“ čije prostorije su ponovo napadnute grafitima mržnje u noći između 28. i 29. novembra.

„Novi napad na Žene u crnom predstavlja odgovor vlasti preko huliganskih grupa i pojedinaca na zahteve građanki i građana da se svaki spomenik, mural ili grafit koji slavi Ratka Mladića ukloni, naveli su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Kako se navodi u saopštenju, posao policije i tužilaštva je da hitno procesuiraju sve one koji napadaju mirovne aktivistkinje i aktiviste i onemogućavaju im rad.

„Pozivamo gradonačelnika Radojičića – koji je u razgovoru sa šefom delegacije EU u Srbiji, Emanuelom Žofrijem (Emanuele Giaufret) istakao kako prati dešavanja oko murala Mladiću – da koristeći zakonska ovlašćenja naloži gradskim službama da uklone spomenik Mladiću u Njegoševoj, grafite u slavu Mladiću na zidu Domu omladine, prostorija Žena u crnom i na Grobnici narodnih heroja na Kalemegdanu“, dodaje se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava .

Članak je prenet sa portala Radio Slobodna Evropa.

Click