NUNS zabrinut za bezbednost novinara Milana Jovanovića

12. December 2021.
57F71EEC-0242-47CD-B699-2D1A071B4882_w1597_n_r1_st
Novinar Milan Jovanović ispred Palate pravde nakon izricanja prvostepene presude. Foto: VOA

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je, povodom tri godine od paljenja kuće novinara portala “Žig info” Milana Jovanovića, da i dalje nisu pravnosnažno osuđeni svi koji su učestvovali u izvršenju tog krivičnog dela.

Novinaru Milanu Jovanoviću zapaljena je kuća u Grockoj 12. decembra 2018, u trenutku dok se u njoj nalazio sa suprugom Jelom.

U prvostepenom postupku, na ukupno 16 i po godina zatvora osuđeni su bivši predsednik optštine Grocka i član SNS Dragoljub Simonović, Vladimir Mihajlović, Aleksandar Marinković i igor Novaković.

Simonović je označen kao naručilac paljenja kuće i dobio je 4 godine i 3 meseca zatvora. Neposredni izvršilac Aleksandar Marinković je u bekstvu.

Tužilaštvo i odbrana su se žalili na prvostepenu presudu koja je sada pred Apelacionim sudom.

NUNS u saopštenju navodi da postoji “strah za bezbednost Milana Jovanovića koji od avgusta živi bez policijske zaštite i sada je otvorena meta zbog svojih ranijih, a i aktuelnih tekstova na portalu „Žig Info”.

“On je ostao da živi u svom mestu i radi posao časno i pošteno kao i ranije, boreći se za istinu u veoma opasnom okruženju, jer osnovano sumnjamo da su neki od posredno ili neposredno upletenih u napad na kuću Jovanovićevih ostali nevidljivi za istragu i sudski proces“.

U NUNS-u podsećaju da je prošlo više od tri godine od napada na urednika “Žig infa” Željka Matorčevića koji je napadača prepoznao na policijskim forografijama, ali napadač uprkos tome nije osuđen.

“NUNS poziva predstavnike vlasti i insititucije da pruže nedvosmislenu zaštitu Milanu Jovanoviću i redakciji portala iz Grocke, a naše udruženje i partnerske organizacije i dalje će pružati podršku i pomoć kolegema iz Grocke da rade svoj novinarski posao u interesu javnosti”, navodi se u saopštenju.

Članak je prenet sa portala Glas Amerike.

Click