Nobelova nagrada za mir: Hrana je vakcina protiv haosa

9. Oktobar 2020.
Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir odlazi Svetskom programu za hranu, jednoj od organizacija Ujedinjenih naciji. To je više nego jasna poruka sadašnjem predsedniku u Vašingtonu.
55213840_303
Foto: Maciej Moskwa/NurPhoto/picture-alliance

Senzacije na kraju nije bilo: Donald Tramp nije postao dobitnik Nobelove nagrade za mir. U stvari, odluka odbora mogla bi dodatno da ga razljuti, jer ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodeljuje se Svetskom programu za hranu, organizaciji Ujedinjenih naciji – a to je ustanova koju Donald Tramp nemilosrdno kritikuje od svog dolaska na vlast.

Tako je ovogodišnja Nobelova nagrada za mir i nedvosmislena podrška multilateralizmu koji, otkako je Tramp na vlasti, doživljava najteže udarce u poslednjih nekoliko decenija.

U doba korone posebno važna je – hrana

U svom obrazloženju, koje je u Oslu pročitala predsednica Nobelovog odbora Berit Rajs-Andersen, Svetskom programu za hranu nagrada se dodeljuje zbog „borbe protiv gladi kao i za poboljšanje uslova za stvaranje mira u konfliktnim područjima“.

„Borba protiv gladi posebno je važna u ovo doba pandemija korona-virusa. Do trenutka kada budemo imali vakcinu, hrana je najbolja vakcina protiv haosa“, navodi se dalje u obrazloženju i ujedno zaključuje da Svetski program za hranu „igra odlučujuću ulogu“ u tome da sigurnost u snabdevanju hranom postane instrument za postizanje mira.

Haiko Mas: Odgovornost za svaki pojedinačni ljudski život

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas čestitao je Svetskom programu za hranu i ukazao na blisku saradnju Njemačke i ote UN-organizacije.

„Čestitam od sveg srca Svetskom programu za hranu i njegovom izvršnom direktoru Dejvidu Bisliju na potpuno zasluženoj Nobelov nagradi za mir. Svetski program za hranu simbolički pokazuje odgovornost svetske zajednice za svaki pojedinačni ljudski život. Neumorni rad te organizacije milionima ljudi svakodnevno spasava živote i sprečava glad. Službenici Svetskog programa za hranu su na najopasnijim mestima na svetu prvoborci za ljudskost. Ponosni smo na činjenicu da je Nemačka drugi po redu najveći donator Svetskog programa za hranu“.

Favoritkinja Greta Tunberg – bez nagrade

Jedan portparol Svetskog programa za hranu izjavio je u prvoj reakciji da je ovo „trenutak ponosa“ za njegovu organizaciju. Pritom se toj organizaciji, koja raspolaže godišnjim budžetom od oko 182 miliona evra, sigurno ne radi o oko 950.000 evra, koliki je novčani iznos Nobelove nagrade za mir – već o važnom signalu koji Nobelov odbor šalje ovom nagradom.

Ove godine, za Nobelovu nagradu za mir bilo je predloženo 211 osoba i 107 organizacija. Kao jedna od glavnih favoritkinja do poslednjeg trenutka je važila ekološka aktivistkinja Greta Tunberg, kao i Svetska zdravstvena organizacija.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Share