#Metoo u grčkom novinarstvu: „Slušaj devojčice…“

8. May 2023.
Žene u grčkom novinarstvu suočavaju se s marginalizacijom, ponižavanjem i uznemiravanjem. To potvrđuje i nedavno objavljeno istraživanje. DW je razgovarao s nekim grčkim novinarkama.
59991414_303
Foto: Socrates Baltagiannis/dpa/picture alliance

Piše: Maria Rigoutsou

Mnoge žene zaposlene u grčkim medijima suočavaju se sa omalovažavanjem, uznemiravanjem i zlostavljanjem. To pokazuju rezultati istraživanja Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN), objavljeni u decembru 2022.

„Poslali smo pitanja na adrese šezdeset malih i velikih grčkih medijskih kompanija“, kaže za DW Eleni Stamatoku, autorka studije. Na pitanja je odgovorilo samo jedanaest medija. „Neki su nam rekli da nismo dobro istražili, jer nije bilo slučajeva zloupotrebe, drugi smatraju da su pitanja nerealna.“

Odgovore je na kraju poslalo samo oko 40 ljudi, od kojih su 92 odsto bile žene. Ali njihove informacije otkrivaju mnogo zastrašujućih podataka: 43 procenta ispitanih izjavilo je da su i sami bili žrtve incidenata seksualne prirode, 35 odsto je bilo izloženo verbalnom uznemiravanju, 81 odsto je doživelo incidente na radnom mestu, 51 odsto ispitanih bili su žrtve svojih nadređenih.

Međutim, više od polovine žena nije prijavilo te slučajeve, jer su se bojale da neće dobiti podršku. Dve trećine ispitanih je navelo da u medijima ne postoje mehanizmi za pomoć zaposlenima u podnošenju žalbe.

Seksualno uznemiravanje na radnom mestu

Kao i u drugim profesijama, strah i stigma često obeshrabruju žrtve da prijave incidente. Ali, čak i kada to urade, često ne nailaze na razumevanje ili podršku svojih nadređenih ili kolega.

U opsežnom istraživanju, DW je razgovarao sa ženama koje su pogođene tim problemom u Grčkoj. Sve su htele da ostanu anonimne i zato se u nastavku navode samo njihovi inicijali.

Pedesetdvogodišnja novinarka D, na primer, prekida ćutanje posle mnogo godina rada u medijima. O svojim iskustvima govori ekskluzivno za DW. Kaže da je karijeru započela veoma mlada i s velikim entuzijazmom, jer je volela da piše. Međutim, odmah na početku karijere bila je svesna kako mora da se ponaša da bi napredovala u svom poslu iz snova.

„Slušaj devojčice“, rekao joj je šef kada je dobila prvi posao u medijima, „ako želiš da napreduješ u ovom poslu, moraš da budeš spremna na oralni seks dok ti kolena ne oteknu“. Sve to pratio je nedvosmislen pokret rukom.

Mlada žena je bila šokirana, zbunjena i nije znala kako da reaguje. Osim toga, D. za DW kaže da je atmosfera u mnogim medijima bila uvredljiva za novinarke. „Odrasla sam u novinarstvu gde pišeš tekstove koje onda šalješ svom nadređenom. On onda uzme papir, zgužva ga i kaže: ’Ovo nije priča. Kakve mi informacije tu daješ? Ovo je ništa. Ti si ništa’.“

Jedan drugi šef, „koji je imao mnogo posla i nije mogao da prati sve“, jednom joj je predložio da istražuje i piše izveštaje za njega, a on će ispod toga staviti svoje ime i dati joj nešto novca. Najpre je to prihvatila, ali onda je od nje tražio i seksualne usluge za „šansu“ koju bi joj ponudio. To je odbila, pa je bila prinuđena da da otkaz.

Neprijateljstvo prema ženama u redakcijama

Iskusna novinarka E. koja prati politička dešavanja, a koja je u toj profesiji više od 30 godina, kaže da je tokom dugogodišnje karijere oko nje vladala seksistička atmosfera.

„Uznemiravanje i napadi su bili prilično uobičajeni i shvatila sam da moram da naučim da živim s tim. To me je rastužilo i previše sam se često osećala omalovaženom. Imala sam osećaj da sam često bila viđena kao seksualni objekat ili kao glupa žena.“

Kolege i pretpostavljeni nisu bili zainteresovani da cene njen rad. Sve u svemu, raspoloženje je bilo šovinističko i neprijateljsko prema ženama. „Prečesto, u previše medija, muški šefovi imaju više poverenja u muške urednike i muškarce uopšte.“

Zloupotrebe i uznemiravanje

I ona je tokom svog novinarskog rada bila žrtva seksualnih napada, ali ne od strane novinara, već od strane političara koje je morala da intervjuiše.

„Dva puta sam morala da se borim da izađem iz kancelarije. Nije to bilo samo flertovanje, već su me zgrabili i pokušali da me gurnu uza zid. Gurnuli su me i pokušali da me dodirnu.“

To joj se desilo dva puta. Jednom je s teškom mukom uspela da pobegne.

„Treći put je bio jedan vrlo, vrlo vulgaran ministar kod kojeg sam otišla da razgovaramo o jednoj temi. On mi je rekao: ’Hajde sad da ostavimo to. Hajde da pričamo o vašim erogenim zonama.’ Upravo to mi je rekao.“ Ministar je to sebi uzeo za pravo iako mu novinarka za to nije dala nikakav povod. „Ušla sam kod njega, niti sam bila opuštena, niti sam počela da se šalim. Ništa. Bila sam zaista ozbiljna, došla sam da radim svoj posao.“

Pedesetdvogodišnja Z, takođe sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu, u razgovoru za DW požalila se da je kolega u jednoj medijskoj kući za koju je godinama radila masturbirao pred ženama kada ih je zatekao same.

Kada je u to vreme mlada Z. nadređenima prijavila incident, oni je nisu podržali. Smejali su se i rekli: „Ma, on je takav“.

Z. kaže da se sa istim stvarima suočavaju mnoge njene koleginice. Uz to, dotični kolega je dirao ženske zadnjice kad god je mogao i nikada nije bio opomenut ili kažnjen.

Pretnje i ucene

Iako T. nije bila direktno seksualno uznemiravana, bila je svedok brojnih seksističkih šala, na primer o menopauzi. Za DW govori o takvim slučajevima: „Primetila sam da nešto nije u redu, ali mi je bilo veoma teško da to definišem.“

Dobijala je komentare o svom izgledu. Jednom ju je čak jedna šefica optužila da je provokativno obučena i zamolila je da izabere drugačiju odeću.

Na pitanje da li je čula za bilo kakvo uznemiravanje, kaže da zna za koleginice koje su „dobile eksplicitne pretnje i ucene da se više nikada neće pojaviti na televiziji ako ne budu izlazile sa svojim šefovima i sa njima imale seks.“

Povodom svih tih optužbi DW se obratio najvećem grčkom novinarskom udruženju, ESIEA. Obećali su da će odgovoriti, ali odgovora još nema.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Click