Ko danas može da kupi nov automobil?

28. July 2020.
Zbog korone su mnogi potražili zaklon u svojim limenim čaurama na četiri točka. No, i opet zbog korone, mnogi ne razmišljaju o kupovini novog vozila. Jedino u Tesli imaju razloga za slavlje.
Tesla Cars
Foto: Beta/AP Photo/Ben Margot

“Trenutno klasičnim proizvođačima automobila, dakle onima koji rade na motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, ide srazmerno loše”, sažima Frank Švope, analitičar automobilskog sektora pokrajinske banke NordLB. Što su duže neki proizvođači istrajavali sa klasičnim oblikom mobilnosti, tim veće su investicije u alternativne pogone i autonomnu vožnju koje ih sada čekaju.

Tako ispada da je u automobilskim koncernima raspoloženje tmurno – osim u jednom: američkom proizvođaču električnih automobila Tesli. I njegova prodaja je nešto manja nego što su očekivali, ali bilans je bolji nego što se mislilo: “To dolazi jednostavno od toga da je pogon Tesle u Šangaju mogao da poveća proizvodnju i tako pomogne čitavoj firmi. Zato je Tesla četvrti put zaredom zabeležio dobit u ovom kvartalu.”

Tesla je prvi put u svojoj 17-godišnjoj istoriji uspeo da prođe kroz čitavu godinu bez negativnog bilansa u nekom od kvartala.

To nije neka ogromna dobit, ali i 104 miliona dolara dobiti u tri meseca do konca jula je za firmu Ilona Maska zapravo iznenađenje: još prošle godine u tom razdoblju je bila u minusu, a zbog pandemije se činilo da će u tom kvartalu situacija biti loša.

Mali korak, veliki uspeh

To je uspeh koji bi mogao da ima još veće – i još unosnije posledice: jer ako se dobit ostvaruje tokom četiri kvartala u nizu, onda se dospeva na američku listu najvrednijih firmi S&P (Standard & Poor’s) 500. To su akcije sa kojima su povezani razni investicioni fondovi, na primer penzijskih osiguranja, što onda garantuje i njihovu potražnju – i rast vrednosti. Eton Musk već namerava da gradi još jedan pogon. “Izgradićemo fabriku od koje će da zastaje dah na obali reke Kolorado” u saveznoj državi Teksasu kod grada Ostina. I gradnja fabrike u Evropi u Grinhajdeu kod Berlina dobro napreduje i u Tesli su sigurni da će u najskorije doba proizvoditi 500.000 vozila godišnje – trenutno sklapaju 367.500 vozila.

Ali već i te brojke svedoče da je teško porediti dobit u Tesli sa gubicima u jednom Dajmleru, iako je tamo u drugom kvartalu zabeležen gubitak od 1,9 milijardi evra. S druge strane, Tesla možda više nije tek mikrob u automobilskoj industriji, ali je još uvek patuljak: najveći proizvođač automobila, japanska Tojota, prodaje oko 200.000 vozila – svake nedelje.

To ne znači da je velikim proizvođačima lako i da nisu prisiljeni na promene: za vreme korone su automobilski koncerni morali da prekinu proizvodnju u čitavom nizu pogona, i kupovina novog automobila je bila problem jer su i izložbeni saloni bili zatvoreni. To nipošto ne znači da je individualna pokretljivost stvar prošlosti: baš u ovim danima su vozovi prazni jer tamo satia mora da se sedi pored nekog mogućeg prenosioca zaraze, sa avionima se ne zna sigurno hoće li let biti otkazan… Mnogi koji su ovog leta ipak rešili da optutuju na odmor vratili su se – automobilu.

Ništa više nije nemoguće

Ali svom “starom”: zbog korone i čak ako im je trenutno dobro, mnogi nisu sigurni hoće li imati novca za nov automobil. Kada je konkretno reč o Dajmleru, predsednik njegove uprave Ola Kelenijus priznaje da “na temelju nezabeležene pandemije kovida-19 moramo da prođemo kroz veoma težak poslovni kvartal”. No uprkos padu prometa za 29% u poređenju sa 2. kvartalom prošle godine, u Dajmleru su optimistični i veruju da će i ovu godinu završiti pozitivnim skorom. Jer Dajmler ima i sektor u koji može da se pouzda – čak pogotovo u ovo doba pandemije: sektor teretnih vozila. Ali i prodaja privatnih vozila se oporavlja.

No, nemački stručnjak za automobilski sektor, Frank Švope, siguran je da će se i zbog ove krize ubrzo odigrati velike promene u automobilskom sektoru. Uveren da će doći, ako ne do fuzija, a ono bar do mnogo tešnje saradnje među proizvođačima “jednostavno da bi smanjili troškove”.

Tu je i dogovor francuskog PSA i Fiat/Krajslera koji se očekuje najkasnije početkom sledeće godine, ali i Dajmleru će pomoći neki partner. To su sve nagađanja: možda se i on okrene prema Francuskoj i Renou i Nisanu – međusobno ionako već imaju određene pakete akcija. Slično je i sa kineskim koncernom Gili koji ima i akcije Dajmlera i vlasnik je Volvoa. A tu je i mogućnost koju možda najviše priželjkuju ljubitelji nemačkih vozila, da večiti rivali u sektoru luksuznih vozila, Mercedes i BMW, konačno udruže svoje snage. Sva ta nagađanja šef uprave Dajmlera doduše proglašava “potpuno pogrešnim”, ali – nagađanja ne prestaju.

Jer i drugi večiti rivali su počeli da shvataju da samo zajednički mogu u budućnost: o određenoj saradnji raspravljaju čak i dva uvbedljivo najveća koncerna, Tojota i Folksvagen. VW je već dogovorio saradnju sa drugim ljutim konkurentom: Ford će da radi na platformi za Folksvagenov pik-ap, a Folksvagen će Fordu da pripremi platformu za električni automobil.

Gde je tu Tesla? Njegove ambicije da proizvodi 500.000 vozila godišnje su svakako realne, ali se tržište menja i već odavno Tesla nije jedini električni automobil koji je u prodaji. Konkurencija će biti još žešća i tu u automobilskom sektoru još mnogo toga može da se desi. Pogotovo kad se pogledaju vrednosti na berzama: velikim proizvođačima je vrednost zapravo vrlo mala a patuljku kao što je Tesla je mnogo veća nego što bi to trebalo da bude po broju prodanih vozila. Tu ima još mnogo prostora za razmišljanje o tome šta bi moglo da se dogodi. Za obične smrtnike će i dalje najveći problem da bude: kako da sakupe novac za nov automobil.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Share