Žene, zdravlje i higijena: Radost zbog ukidanja poreza na tampone i uloške

1. January 2021.
Porez na dodatnu vrednost od pet odsto na sanitarne proizvode - koja se naziva i „tampon porez" - od 1. januara je prestao da važi u Velikoj Britaniji.
Britain Tampon Tax
Britanski ministar finansija Riši Sunak. Foto Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Arhiva

Meri En Ruson, BBC

Zakon Evropske unije zahtevao je od članica da oporezuju sanitarne proizvode, tampone i uloške na pet odsto, jer se proizvodi smatraju neophodnim.

Ministar finansija Riši Sunak još ranije je najavio ukidanje ovog nameta.

Aktivistkinje koje su vodile kampanju protiv oporezivanja sanitarnih proizvoda, na čelu sa Lorom Koriton, zadovoljne su što su uspele da stanu na put „seksističkom porezu”.

Koriton, koja je počela da vodi kampanju kada je imala 21 godinu – 2015, rekla je za BBC da je „taj potez izazvao mnogo negativnih komentara”.

Ubrzo potom, u novembru, Škotska je postala prva zemlja na svetu koja je ukinula porez na uloške i tampone.

Feliša Vilou, izvršna direktorka humanitarne organizacije za ženska prava Društvo Fjuset rekla je da je put do promene bio dug,

„Od sada se konačno sanitarni proizvodi neće oporezivati kao luksuzni”, kazala je ona.

Iz ministarstva finansija procenjuju da će ukidanje ovog poreza uštedeti ženi u proseku oko 40 funti (više od pet hiljada dinara) tokom života.

Put do ukidanja poreza na tampone i uloške u Velikoj Britaniji bio je dug i težak.

Kampanje i debate u parlamentu tadašnje poslanice Djusburi En Tejlor dovele su do toga da vlada smanji stopu na pet odsto od januara 2001. godine, što je bila najniža stopa u skladu sa propisima EU.

Posle nove kampanje 2014. koju je vodila Korinton, najavljeno je da će sav PDV prikupljen od sanitarnih proizvoda biti prosleđen dobrotvornim organizacijama koje rade sa ranjivim ženama i devojkama.Presentational white space

„Srećna sam i rasterećena i uzbuđena u isto vreme što će ovaj porez konačno biti ukinut”, rekla je Koriton.

“To će značiti smanjenje cena uložaka i tampone, što je važno za sve veći broj ljudi koji se bori sa siromaštvom, posebno zbog pandemije”, dodala je.

Besplatni ulošci i tamponi u školama

Džema Abot je advokatica koja je vodila kampanju sa Fri piriod grup, posle čega je vlada odlučila da se u školama sanitarni proizvodi dele besplatno.

Ova odluka stupila je na snagu u januaru.

„Ovo su odlične vesti za sve nas”, rekla je Abot.

„Mislim da ćemo se svi složiti da je porez koji ove proizvode označava kao neesecijalne apsurdan i da mu nije mesto u društvu koje se zalaže za rodnu ravnopravnost”, navela je.

Dodala je da se za ovaj besplatan program prijavilo više od 40 odsto škola u Velikoj Britaniji.

Borba sa stigmom zbog menstruacije

Koriton je sa sestrom Džulijom osnovala kompaniju Seks Ed Meters, koja u školama podstiče razgovore o menstruaciji, a nastavnicima pomaže da ovu temu uključe u program.

Radili su onlajn istraživanje u kome je učestvovalo 150 nastavnika i učenika širom Velike Britanije, a pokazalo je da se 100 odsto ispitanika i dalje oseća stigmatizovano zbog menstruacije.

„Ako postoji stigma oko ovoga, onda je malo verovatno da ćete sami zatražiti uloške i tampone ili pričati o tome da ovi proizvodi budu besplatni”, rekla je Koriton.

Abot je, međutim, zabrinuta i zbog činjenice da dobrotvorne organizacije koje podržavaju ranjive žene neće imati više prihode od ovog poreza na sanitarne proizvode .

„Porez na tampone i uloške je obezbeđivao veliku finansijsku podršku ovim ženama, pogotovo onim koje se vore sa siromaštvom”, istakla je Abot.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Share