Srbija, zagađenje vazduha i protesti: „Živi možda jesmo, ali sa ovakvim vazduhom zdravi sigurno nismo”

28. November 2021.
Dan posle protestne blokade saobraćajnica u Srbiji iz ekoloških razloga, u Beogradu je održan novi srodni skup sa ponovljenim zahtevima vlastima da promene odnos prema problemima zaštite životne sredine i počnu da primenjuje zakone na najveće zagađivače.
_121852243_protest1.jpg
Foto: BBC/Nemanja Mitrović

„Nije u redu da moje dete od pet godina zna da koristi aplilaciju za kvalitet vazduha da bi znalo da li da ga vodimo napolje ili ne.

„Srbija mora da uradi sve da obezbedi kvalitetan vazduh za najmlađe.

„Novi Zeland je jedna od najčistijih zemalja na svetu gde reka ima status živog čoveka, ali smo se za to izborili, morate i vi”, poručila je okupljenima na protestu Novozelanđanka Kerol Jagić, koja se pre dve godine doselila u Srbiju.

Godinama, pa i decenijama unazad, Beograd i mnogi drugi gradovi u Srbiji, ali i u regionu, visoko su plasirani na listama najzagađenijih u svetu.

Novi ekološki protest u organizaciji pokreta Eko straža, jedan je u nizu na kojima se demonstrira zbog lošeg kvaliteta vazduha u zemlji.

Predstavnici vlasti u Srbiji više puta su do sada isticali da zagađenje vazduha nije problem od juče, već višedecenijski i tvrde da su već mnogo toga učinili da stanovnici zdravije dišu.

ekološki protest, zagađenje vazduha
Foto: BBC/Nemanja Mitrović

Koji su zahtevi protesta i šta je rečeno?

Ovo je treći u nizu protest u organizaciji Eko straže, a glavni zahtevi su isti:

  • da Agencija za zaštitu životne sredine vrati gornju granicu kategorije indeksa kvaliteta vazduha za PM čestice na prethodno važeće vrednosti – odnosno sa 55 na 44 mikrograma po kubnom metru
  • da se preusmeri kupljeni uređaj za prećišćavanje vazduha iz državnih i lokalnih institucija u vrtiće škole i bolnice
  • da se zabrani prodaja neadekvatnih energenata za ložišta u domaćinstvima
Grey line

„Po treći put izlazimo na ulicu da tražimo pravo na čist vazduh, da li je to civilizacijsko dostignuće Srbije u 21. veku”, zapitala je Milica Lukić, naučna saradnica Fakulteta za geografiju.

Kritikovala je državu što odlaže primenu Zakon o integrisanom upravljanju i kontroli zagađivača životne sredine, jer najveći zagađivačima u Srbiji onda ne bi dobili dozvole za rad.

„Vlasti su sprovođenje zakona pomerile su prvo sa 2015. na 2020, a sada na 2024. godinu”, rekla je ona.

Dodala je da po tom zakonu svi veliki zagađivači moraju da urede poslovanje tako da ono ne utiče na javno zdravlje.

Rekla je i da u Srbiji postoji 227 postrojenja koja su kategorisani kao veliki zagađivači i koji treba da imaju integrisanu dozvolu za rad, a da je za 18 godina dato samo 46 dozvola.

„Zakon je prošao je bez javne rasprave a većina vas verovatno nije čula za njeg.

„Bez te dozvole rade naše elektrane, toplane, Ziđin u Boru i kineska železara u Smederevu, kao i niz drugih postojenja hemijske industrije”, rekla je Lukić.

ekološki protest, zagađenje vazduha
Foto: BBC/Nemanja Mitrović
ekološki protest, zagađenje vazduha
Foto: BBC/Nemanja Mitrović

Marijana Matejić Spasić, doktorka medicine, rekla je da je Srbija u vrhu po stopi oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, navodeći i da, osim nezdravih navika stanovništva, aerozagađenje ima veliku ulogu u tomu.

„Živi možda jesmo, ali zdravi, dok udišemo najzagađeniji vazduh u Evropi, sigurno nismo”, rekla je ona.

Bojan Simišić iz Eko straže rekao je i da su Nju Delhi, Lahor, Ulan Bator i Beograd gradovi koji se smenjuju na listi najzgađenijih gradova i da se taj problem gura ispod tepiha, iako po izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine imamo naveću smrtnost u Evropi.

„Zagađenje ne moramo da merimo, mi ga vidimo – to ne samo da smrdi i peče oči već i ubija decu”, rečkli su predstavnici Eko straže.

Noseći transparente: „Stop ekološkom izbeglištvu”, „Pažljivo dišite”, „Vazduh je opasan”, „Bačka Palanka se guši, davite nas”, učesnici protesta prošetali su centralnim gradskim ulicama, zaustavljajući saobraćaj.

Iz organizacije Eko straža najavili su nove proteste po unutrašnjosti Srbije za dve nedelje.

Izveštavanje sa protesta: Nemanja Mitrović, BBC novinar

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Click