Neonacistička militantna grupa indoktrinira tinejdžere

24. Jun 2020.
Snimci načinjeni u tajnosti otkrivaju skrivene napore neonacističke militantne grupe da indoktrinira i regrutuje tinejdžere.
_110633311_ebbv-2nuwaa_xqe_kekpjdi_t2500.jpg

Na njima se čuju stariji članovi Baze dok intervjuišu grupu mladih kandidata za članstvo u grupi i pričaju o tome kako da ih radikalizuju.

FBI je za ovu grupu rekao da joj je cilj ujedinjenje svih belih suprematista širom sveta i izazivanje rasnog rata.

Snimak je prosleđen američkoj organizaciji za građanska prava, Pravni centar za južnjačko siromaštvo, pre nego što je podeljena sa Panoramom, programom BBC televizije.

Rinaldo Nacaro, osnivač Baze, 47-godišnji je Amerikanac. Početkom ove godine, BBC je otkrio da on upravlja organizacijom iz luksuznog stana u Sankt Peterburgu, u Rusiji.

Razgovori, vođeni preko konferencijskog poziva na enkriptovanoj aplikaciji, sledili su određeni ustanovljeni obrazac – potencijalne buduće članove Nacaro je ispitivao o ličnom istorijatu, etničkom poreklu, putu radikalizacije i iskustvu s oružjem, pre nego što je veće sastavljeno od starijih članova krenulo da postavlja svoja pitanja.

Budući potencijalni regruti ispitivani su o tome koje su knjige čitali, uključujući Majn kampf Adolfa Hitlera, i podsticani su da se upoznaju sa ideologijom belačke nadmoći koju gaji ova grupa, a koja predviđa i želi da ubrza rasne ratne sukobe, zahtevajući od sledbenika da se pripreme za totalni rat i krah društva.

Tokom razgovora može da se čuje kako Nacaro ukazuje dobrodošlicu članovima drugih ekstremističkih grupa.

Mladi kandidati, koji se kriju iza nadimaka i iskazuju različite stepene ideološke svesti, opisuju svoju radikalizaciju preko onlajn snimaka i propagande.

Kad sagovornici izađu iz razgovora, stariji članovi raspravljaju o njihovom potencijalu a potom se dogovaraju kako da ih u naknadnom periodu testiraju i uživo.

Krah društva

Na osnovu snimaka jasno je da Baza želi da regrutuje vojnike iz zapadnjačkih vojski kako bi iskoristila njihovu obučenost u taktici i rukovanju vatrenim oružjem.

Nacaro, za kog je BBC novinarima rečeno da je nekada radio kao analitičar za FBI i spoljni saradnik za Pentagon, rekao je jednom britanskom tinejdžeru da je ideal kraha društva njihova „vodeća filozofija”.

Jednom evropskom tinejdžeru rečeno je da je takav krah poželjan, čak i na lokalnom nivou, ukoliko pruža „vakuum vlasti koji mi možemo da iskoristimo”.

Drugom dečaku je rečeno da „imamo cilj da isprva stvaramo ćelije od po dva do tri čoveka u što više oblasti” i da je „Velika Britanija, verujemo, mesto koje ima mnogo potencijala.”

Tokom rasprave posle intervjua o 17-godišnjaku iz Evrope, jedan stariji čovek govorio je o „oblikovanju” njegovog sistema uverenja, na šta je Nacaro rekao da „zahteva malo rada u ideološkom smislu”, ali da se „definitivno kreće u dobrom pravcu”.

Komentarišući jednog britanskog tinejdžera, Nacaro je rekao da verovatno mora da „sazre ideološki”.

Doktorka Kesi Miler, viša analitičarka iz Pravnog centra za južnjačko siromaštvo, ove snimke opisuje kao „krajnje nesvakidašnji uvid” u ovaj ekstremistički svet, koji pokazuje da „ne postoji samo jedan put ka radikalizaciji”.

Ona kaže da oni koji su prijavljuju za Bazu imaju najraznovrsnija porekla.

„Mislim da je činjenica da je većina ovih ljudi krajnje normalna sama po sebi veoma važna.”

„Oni ne poseduju neke osobine koje im daju predispozicije da žele da postanu teroristi ili da ih privuče ekstremistička ideologija.”

„Mislim da je najbolje doživeti ih kao odraz društva koje je duboko politički polarizovano.”

U američkoj saveznoj državi Džordžiji, trojica članova Baze trenutno su optuženi za zaveru zato što su navodno planirali da ubiju jedan antifašistički par.

Baza je najnovija tajna organizacija iznikla iz međunarodne neonacističke mreže koju je prvobitno stvorio danas ugašeni veb forum po imenu Gvozdeni marš.

U druge takve organizacije spadaju zabranjene britanske grupe Nacionalna akcija i Sonenkrig divizija, kao i Atomvafen divizija u SAD, koju je rasturila istraga FBI vođena u čitavoj zemlji.

BBC istraga otkriva pravi identitet čoveka koji je istovremeno stariji član Baze i tvorac novog onlajn foruma povezanog sa nekoliko krivičnih tužbi za terorizam u Velikoj Britaniji koje uključuje tinejdžere.

Metju Bakari, nezaposleni 25-godišnjak iz Južne Kalifornije, koristio je ime Matijas da bi vodio ozloglašeni sajt po imenu Fašist fordž, u kom se otvoreno podsticalo na terorizam i seksualno nasilje.

Njegov glas može da se čuje u snimljenim razgovorima za članstvo u Bazi i on je promovisao grupu na svom sajtu, koju je skinuo sa mreže početkom godine nakon što je skrenuo na sebe pažnju snaga reda i zakona.

Ovaj forum je bio ključan za slučaj jednog dečaka iz Durama, koji je prošle godine – sa 16 godina – postao najmlađa osoba osuđena za planiranje terorističkog napada u Velikoj Britaniji.

Druga dvojica britanskih članova Fašist fordža, od kojih jedan ima 15 godina, zasebno prolaze kroz omladinski sudski sistem optužena za ukupno 25 tačaka terorističkih krivičnih dela.

Bakari je odbio da napusti spavaću sobu kada su BBC novinari posetili njegovu kuću da bi mu postavili neka pitanja.

Bakari i Nacaro nisu odgovorili na pisma u kojima su izloženi dokazi protiv njih.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.