Napušteni psi iz Tuzle pronašli spas u kozmetičkom salonu

2. Decembar 2019.
Psi i mačke koji žive na ulicama tokom zime teško dolaze do hrane i vode, pa treba razmišljati o tome kako im pomoći, pogotovo u ovo doba godine.
_109971021_hranilica3
Foto: BBC

Izvor: BBC na srpskom.

Interesantna ideja stigla je iz Tuzle, gde je Milanka Bošnjaković, vlasnica lanca kozmetičkih salona pronašla originalan i lak, a čini se, efikasan način da pomogne ugroženim životinjama.

Ona je uz malo novca i jednog majstora napravila hranilice ispred lokala, kako bi hrana i voda bili pristupačniji psima lutalicama.

„Koštale su nas 20 evra, kao jedna nadogradnja noktiju”, kaže Bošnjaković za BBC na srpskom.

Ona navodi da je postavljanjem hranilica ispred salona samo želela da podstakne druge da misle na životinje, ali i da ih motiviše da možda ih i oni naprave, jer nisu skupe.

Na ideju je došla kada je „nešto slično videla na Internetu”.

„Ovakvih hranilica ima u sklopu policijskih stanica u inostranstvu”, tvrdi ona, objasnivši da je članak o tome videla na Internetu i da ju je to pokrenulo na akciju.

Milanka kaže da se oduvek trudila da hrani životinje koje nađe na ulici i da je pred njenim salonima uvek bilo mačaka i pasa.

„Sada mogu da se okrepe i van našeg radnog vremena” , kaže ona.

hranilice
Psi i mačke sada mogu da se nahrane i kada salon ne radi. Foto: BBC

Da je podstakla i druge na razmišljanje čime se hrane životinje koje žive na ulici, potvrđuje i činjenica da u salon svakodnevno svraćaju ljudi da donesu granule.

„Pored mog lokala je prodavnica u kojoj se može i kupiti hrana, pa često kupe tamo donesu nam pune kese”.

Milanka kaže da je „duša boli” što ima mnogo mačaka i pasa koji žive na ulicama Tuzle i da ima više sreće u gradu bi bilo više ovakvih hranilica.

„Nadam se će ideja poslužiti i nekima u drugim gradovima, jer gladnih životinja ima svuda”.

Iz azila Nirina koji se nalazi u Tuzli za BBC na srpskom kažu da se situacija „popravila, ali da je i dalje jako mnogo pasa na ulicama”.

Oni ne raspolažu podacima koliko životinja nema dom, a u njihovom azilu ih je 420.

„Stalno udomljavamo pse, kako bi napravili prostora za nove koji dolaze”, kažu iz azila i dodaju da u gradu postoji i nekoliko neformalnih grupa građana koji spašavaju veliki broj uličnih pasa.

Situacija je zabrinjavajuća i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine – u Sarajevu gde, prema procenama nevladinih organizacija, ima i više od 10.000 nezbrinutih pasa.

Tekst je prenet sa portala BBC na srpskom.