Saopštenje za medije povodom napada na aktivistu koji je snimio nelegalne radnje na dunavskom nasipu

5. March 2021.
U toku prepodneva 5. marta, tačnije između 08:00 i 09:00, na nasipu između Veternika i Futoga došlo je do grubog napada na aktivistu Futoške inicijative Dalibora Ćalića.
blue-light-73088_640
Foto: Pixabay

Mesecima unazad Futoška inicijativa upozorava stručnu javnost, kao i nadležne institucije da se na potezu Veternik – Futog odigravaju nezakonite, nelegalne i opasne radnje imajući u vidu aktivno zatrpavanje korita Dunava, ograđivanje javne površine, nezakonitu izgradnju, zatrpavanje Dunavca kod Futoške obale i svakodnevno ugrožavanje nasipa vožnjom gabaritnih kamiona po nasipu.

Dalibor je jutros, kao i svakog dana prolazeći nasipom sagledavao posledice ovih štetnih dejstava, ovaj put naoružan mobilnim telefonom. Obzirom da je u toku jučerašnjeg dana Futoška inicijativa konačno dobila prvi pisani odgovor od strane Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, tačnije od Brankice Tabak, u kome doslovno stoji sledeće: „da su Kompaniji Svetorog zabranjene dalje aktivnosti dok se ne ishoduju uslovi za zaštitu životne sredine”, Dalibor je želeo i lično da se uveri da li je kompanija Svetorog postupila po nalogu Pokrajinskog sekretarijata.

U jednom trenutku, dok je stajao sa strane nasipa i snimao trenutnu situaciju na lokalitetu gde se nezakonito nasipa i gradi na njega se zaleteo kamion , koji je vozio jedan od braće Gogić ( suvlasnici kompanije Svetorog). Napad se dogodio prvo naletanjem kamiona, a potom je Gogić i fizički nasrnuo na našeg aktivistu Dalibora Ćalića, koji je bio toliko priseban da je ruke stavio iza leđa. Uvidevši da dalje nasrtanje jasno može biti dokazano, Gogić je pozvao policiju koja se za nekoliko minuta stvorila na nasipu. Simptomatično je da su policajci stigli za svega nekoliko minuta, pozvani od strane napadača, i bilo je evidentno da poznaju Gogića.

Nezakonito, kriminalno delovanje kompanije Svetorog mesecima je već pitanje kojim se bavi Futoška inicijativa kao i partnerske organizacije okupljene u Ekološkom frontu. Žalbe i prijave inspekcijama su još uvek u toku ( na čekanju), a u pitanju su pokrajinska vodna i inspekcija za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Odgovarajući na vrlo agresivno ponašanje policajaca krajnje pribrano, aktivista D.Ćalić policiji je skrenuo pažnju da se na nasipu vidno izvode nelegalne radnje pokazujući na 3 zaustavljena gabaritna kamiona , a oni su odgovorili : „ Šta nas briga za nelegalne radnje!“

Sve organizacije okupljene u Ekološkom frontu ( grad Novi Sad) protestuju zbog ovog nemilog čina, koji je usledio nakon mahom ” naivnih” pretnji upućivanih preko društvenih mreža i ovom prilikom apelujući
na sudstvo, policiju i nadležne institucije da se konačno stavi tačka na dalju degradaciju obala Dunava i kriminal koji najčešće isto prati.

Click