Oprosti, Pinokio

23. March 2023.
Gradonačelnik bi morao makar da uputi izvinjenje građanima, ako ne i da ponudi ostavku zbog neistina koje je izneo na konferenciji za medije
Wiki.Vojvodina_VII_Subotica_5235
Foto: Ванилица, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Piše: Branko M. Žujović

Kada su me prijatelji pitali zašto nisam reagovao na uvrede koje mi je uputio gradonačelnik Stevan Bakić, na sada već legendarnoj konferenciji za medije po kojoj će, izvesno, ostati upamćen, odgovorio sam da je Bakić, takođe, mogao da saopšti da je Zemlja ravna ploča postavljena na četiri pijane kornjače i da mu ni u tom slučaju ne bih dokazivao da nije u pravu.

Paradoksalno je, međutim, da mi je Bakić zamerio sporadičnu upotrebu neimenovanih izvora, ne navodeći, istovremeno, nijedan izvor za svoje jezive tvrdnje, iako se na kraju, za neke od njih, pokazalo da su blago rečeno neistinite.

Ne nameravam da odustanem od neimenovanih izvora, jer je to u Subotici jedini način da dođem do ključnih informacija. Bakić bi trebalo da se makar zapita otkud toliko straha kod ljudi i da li on sa tom činjenicom ima ikakve veze.

Neimenovani izvori dojavili su mi da je politički analitičar Branko Radun fiktivno bio zaposlen u subotičkoj bolnici. Pokazalo se da je bio.

Neimenovani izvori dojavili su mi da je grupa funkcionera u Gradskoj kući pokušala da preinači plan izgradnje palićke kanalizacije ugrađujući skuplje i potpuno nepodesne cevi. Pokazalo se da jesu.

Neimenovani izvori javili su mi da je protiv Veselina Bunčićaa u toku bio krivični postupak pred tužilaštvom u Novom Sadu u vreme kada je bio izabran za direktora Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici. Pokazalo se da je Bunčić ne samo bio optužen, već je na kraju bio i osuđen.

Neimenovani izvori javili su mi da su iz Zoološkog vrta netragom nestala četiri lavića. Pokazalo se da jesu nestali bez ijednog traga, ma koliko Gradska kuća i Zoološki vrt pokušavali da mršavu pretpostavku da su pojedeni kao pilule predstave kao gotovu činjenicu.

Neimenovani izvori slikali su turistički centar bivšeg gradonačelnika u Crnoj Gori. Da nisu podmetnuli lažne snimke?

I tako dalje, i tako dalje, i tako dalje, i tako dalje, i tako dalje…

Neimenovani izvori javili su nam i za famozni “starter”.

Evo, prošlo je više od mesec dana, a Subotica-trans još uvek javnosti nije dostavio dokumentaciju tog uređaja.

Radnici koji su uplašeni za sebe i svoja radna mesta, pa su stoga neimenovani, tvrde da je uređaj preplaćen. Posrednik tvrdi da je posredi bila direktne pogodba na inicijativu Subotica-transa. Direktor Subotica-transa tvrdi da je imao tri ponude. Bakić i Ljubisavljević, u duetu, tvrde da je posredi donacija „Dunav osiguranja“. „Dunav osiguranje“ tvrdi da nije odobravalo nikakvu donaciju Subotica-transu.

Da u ovom slučaju, slučajno, ne lažu zaposleni u Subotica-transu?

Na žalost, oslanjanje na pouzdane, ali neimenovane izvore, jedini je način da novinar, ukoliko nije skrojen prema standardima gradonačelnika, uradi svoj posao.

Na kraju, moram da kažem da Pinokiju dugujem veliko izvinjenje.

Nakon što nije imao hrabrosti da mi u jesen 2020. da intervju i odgovori na niz pikantnih pitanja, Bakić se, godinu dana kasnije, prepoznao na jednoj karikaturi u formi fotomontaže, na kojoj je prikazan Paja Patak. Pomenuo je to i na famoznoj konferenciji za medije, zamenivši teze i rekavši da je intervju odbio zbog karikature.

Ne znam zbog čega, ali se prepoznao.

Javno se ovde izvinjavam Pinokiju. Trebalo je da budem promućurniji i objavim karikaturu sa njegovim likom.

Đepeto, Pinokio, oprostite!

Drugim rečima, gradonačelnik bi morao, makar, da uputi izvinjenje građanima, ako ne i da ponudi ostavku zbog neistina koje je izneo na konferenciji za medije.

Po kojoj ćemo ga svi pamtiti.

Članak je prenet sa portala vesti 024.rs

Click