MUP i Major se kriju od sudova kojima su podnosili prijave?

27. April 2023.
MUP kao podnosioc prijava za ekološke proteste, u više navrata nije poslao svoje službenike na suđenje povodom prijava za “drsko i bezobzirno ponašanje” na ekološkim protestima koji su se održali u Nišu krajem 2021. godine.
Trg-Kralja-Aleksandra-Vucica-111-e1639242141678
Da li je ovaj natpis uvredio Majora i policijske službenike? Foto: Niška inicijativa

Izvor: Niška inicijativa

MUP se u postupku koji se i dalje vodi protiv Srđana Nonića, žalio na prvostepenu oslobađajuću presudu u kojoj je konstatovano da nema elemenata prekršaja, ali se u ponovljenom postupku nije u dva navrata pojavio na suđenju kao podnosilac i prijave i žalbe apelaciji na oslobađanje Nonića.

Apelacioni sud u Nišu je prvostepenu presudu poništio po žalbi PU Niš, ali je i tražio od Prekršajnog suda da u ponovljenom postupku utvrdi obeležja prekršaja navedenih u prijavi MUP-a.

Ono čemu se nisu nadali iz niške Policije pri žalbi, jeste odluka Apelacionog suda da se u ponovljenom postupku upravo utvrdi ono na šta je Nonić ukazivao na održanom ročištu:

Podnosilac prijave, niška Policija, u skladu sa Zakonom o policiji treba da dostavi informacije na koji na čin je okrivljeni Nonić legitimisan i na koji način je podnosilac prijave došao do ličnih podataka, jer okrivljeni tvrdi da nije bio legitimisan na licu mesta. MUP takođe treba da izvede dokaze na koji način je Nonić vređao moral građana i koju imovinu je uništio, obzirom da su to obeležja navedenog dela u prijavi.

U dva navrata predmetni sudija je pozivao podređene “Majoru Petroviću” koji su uredno primili pozive upućene preko PU Niš, ali se nisu odazvali da Sudu daju podatke i izjave, potkrepe i prijavu i žalbu na prvostepenu presudu.

Ovo nije jedini slučaj koji se vodi po prijavi “Majora Petrovića” protiv Nonića, ali je jedan od brojnih u Nišu koji u potpisu ima samog Majora.

Na jednom od suđenja gde se isti Major prevario da se pojavi i svedoči, naveo je, po rečima prisutnih, da su ova suđenja postala politički progon za njega i da je sve radio po naredbi nadređenih.

Na sva suđenja, okrivljeni Nonić se pojavljuje uredno sa svojim braniocem. Policijska uprava mahom izostaje iz nepoznatog razloga.

Zbog predmetne karikature “Major da budem” u niškoj Policiji saslušani su Nonić i još jedan građanin u do sada još uvek nepoznatom predmetu i na nepoznate okolnosti.

Click