Komisijske inkarnacije u Senti i Zrenjaninu

18. November 2022.
Rezanje medijskog kolača u pomenutoj opštini i gradu primer je poigravanja GONGO organizacija sa institutom medijskog sufinansiranja i celokupnim javnim interesom.
maxresdefault-(5)
Branko M. Žujović. Foto: N1/Snimak ekrana

Piše: Branko M. Žujović, zujovic.com

Ovogodišnje rešenje predsednika Opštine Senta, Rudolfa Cegledija, o imenovanju članova medijske komisije u toj opštini plastičan je primer komisijske inkarnacije GONGO udruženja nazvanog Društvo novinara Vojvodine.

Slovom Cegledijevog rešenja od 9. novembra ove godine, medijski kolač u Senti seći će Biljana Popadić, novinarka iz Novog Sada, na predlog pomenutog Društva novinara Vojvodine, zatim Milijana Kočić, takođe novinarka iz Novog Sada, koja se formalno-pravno sama prijavila i Branimir Kozarov, takođe novinar iz Novog Sada, na predlog dobro poznatog udruženja “ComNet”.

Kao i u brojnim drugim slučajevima, komisija formirana u Senti nije u stvarnosti ono što je zvanično prikazano.

Sva tri pomenuta kandidata, u stvari, prema potrebi, pripadaju pomenutoj, ali i bilo kojoj drugoj GONGO organizaciji iz orbite Vladana Stefanovića, osnivača udruženja “ComNet”-a i Asocijacije radio-televizija Srbije.

Prema svedočenjima kolega iz Novog Sada, Milijana Kočić je supruga bivšeg predsednika Društva novinara Vojvodine Petra Kočića. Ona je, takođe, član redakcije njihovog glasila “Vopjvođanski novinar”, gde je u impresumu potpisana kao novinar – redaktor.

Branimir Kozarov je na različitim konkursima ponekad predstavnik Stefanovićevog “ComNet”-a, što je ove godine slučaj u Senti, a ponekad Društva novinara Vojvodine. Kozarov je ove godine, takođe, član medijske komisije u Zrenjaninu, ali kao predstavnik Društva novinara Vojvodine.

Štaviše, Biljana Popadić, koja je ove godine u Senti članica medijske komisije ispred Društva novinara Vojvodine, prošle godine u Zrenjaninu bila je takođe članica medijske komisije, ali kao predstavnica Stefanovićeve Asocijacije radio-televizija Srbije, dok je Kozarov tom prilikom ponovo bio predstavnik Društva novinara Vojvodine.

Bivši predsednik Društva novinara Vojvodine, Petar Kočić, odbio je proletos da odgovori na moje pitanje u vezi sa sopstvenim učešćem u formiranju medijske komisije u Vrbasu. Opština Vrbas prosledila mi je, naime, zvanični dokument koji svedoči da je Kočić kolegu P. R. predložio za člana tamošnje medijske komisije, a da P. R, prema vlastitoj tvrdnji, o tome nije znao ništa.

„Sjaši s mene, neću da učestvujem u tome što radiš“, bio je jedini odgovor Petra Kočića, novinara i bivšeg predsednika Udruženja „Društvo novinara Vojvodine“

Društvo novinara Vojvodine, kao posebno novinarsko udruženje, nastalo je krajem 2010. godine, kada je grupa tadašnjih članova Udruženja novinara Srbije (UNS) u Novom Sadu pokušala da federalizuje udruženje u nešto što su oni tada nazivali savezom novinara Srbije koji bi se sastojao iz tri jednaka dela (pokrajine i centralna Srbija), ali u svojoj nameri nije uspela, jer je članstvo odlučilo drugačije.

Sa političkim promenama 2012. godine, promenili su se i njihovi zvanični nazori, pa je delovanje udruženja nazvanog Društvo novinara Vojvodine danas znatno “nacionalnije”, a federalizaciju bilo čega po modelu iz 1974. godine među njima više niko ne pominje, budući da bi ih to danas, automatski, udaljilo od budžetske vatre kojoj se sa različitih strana primiču sve vreme.

Click