Kakav šverc, strašan šverc

21. September 2023.
Zahvaljujući insajderima, pre dve godine otkrio sam da su iz palićkog Zoološkog vrta bez traga nestala četiri mladunca lava.
sneha-cecil-roswbY5tHH8-unsplash
Foto: Sneha Cecil/Unsplash

Autor: Branko M. Žujović

Ustanova mi je najpre odgovorila da su lavići uginuli. Zatražio sam da mi pokažu mesto na kom su zakopana njihova tela. Ispostavilo se da takvo mesto ne postoji.

Vrednost nestalih mladunaca na crnom tržištu iznosi nekoliko desetina hiljada evra.

Kada sam objavio ovu vest, direktor Zoološkog vrta je smenjen, ali ozbiljna istraga nikada nije sprovedena.

Šta više, Zoološki vrt je izašao sa novim objašnjenjem: da je mladunce pojeo odrasli mužijak, ali nikakve dokaze za takvu tvrdnju nije priložio. Tri meseca nakon otkrivanja ove afere, jedan od zaposlenih “setio” se da je odlazeći sa posla navodno video lava kako u čeljustima drži jednog od mladunaca.

Začudo, on tada nije prijavio da je video kako odrasli mužijak jede mladunca, već se toga “setio” mesecima kasnije. Zatražio sam da intervjuišem naknadnog svedoka, ali mi to nije omogućeno.

U međuvremenu, Veterinarska inspekcija je utvrdila što i ja: da su lavići nestali bez traga, ali je većina subotičkih medija, bez provere informacija i istraživanja, pretpostavku da je mužijak pojeo mladunce predstavila kao gotovu činjenicu.

Stručnjaci iz drugih zooloških vrtova tvrdili su da bi u tom slučaju sasvim izvesno ostali delovi tela lavića i da bi se u izmetu mužjaka pojavilo krzno “pojedenih” lavića, što se nije dogodilo.

Svega nekoliko nedelja nakon otkrivanja ove afere, na društvenim mrežama pojavili su se snimci lavića iste starosti, u Kumanovu, Skoplju i kasnije Tetovu. Još malo kasnije, tada već mladi lav uzrasta nestalih lavića uhvaćen je u Crnoj Gori.

Nadležno tužilaštvo u Novom sadu odgovorilo mi je da ne poseduje zvaničnu informaciju da je u Crnoj Gori uhvaćen lav, iako su mediji nedeljama intenzivno izveštavali o tome.

Kao što je u Subotici javna tajna da su se kriminalne strukture letos uključile u poslove uvoza polovnih automobila, tako je u Subotici godinama, pa i decenijama, javna tajna da šverc divljih, a među njima i egzotičnih životinja, naprosto cveta.

Na jednom snimku, koji su mi dostavili zaposleni iz Zoološkog vrta, bivši direktor te ustanove čuje se kako zaposlenom koji treba da prebroji papagaje kaže da broj odredi “odokativno”.

Pre tačno godinu dana, podneta je krivična prijava protiv Subotičanima Ž. R. zbog nedozvoljene trgovine, ubijanja i zlostavljanja životinja. Ž. R. je platio sto hiljada dinara na ime “oportuniteta” zbog držanja lava, de fakto izbegavši odgovornost za ovo krivično delo.

Sve ovo ukazuje nam da mala lavica, pronađena u četvrtak nadomak Subotice, nije usamljen slučaj. Ona je negde došla na svet i kod nekoga je, izvesno, bila. Pitanje je gde i kod koga.

Zašto, da se naslutiti. Bila je držana za preprodaju ili kao kućni ljubimac. U obe verzije ovog slučaja zakon je prekršen, ali državni organi na ovo pitanje, barem za sada, nemaju odgovore.

Članak je prenet sa portala vesti024.

Click