Izveštaj Stalne radne grupe za bezbednost novinara sa suđenja Panić Nikoli (VIDEO)

2. October 2023.
Predstavnik Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić, advokatica Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i NUNSa Kruna Savović i Saša Mirković koordinator projekta “Sistem prvencije nasilja i zaštite novinara” prisustvovali su glavnom pretresu u Osnovnom sudu u Nišu zbog pretnji Srđanu Noniću, uredniku portala “Niška inicijativa” koje mu je u januaru ove godine uputio Nikola Panić, radnik uprave grada Niša.
Veran Matić, Rade Đurić NUNS i Olivera Mladenović OJT Niš
Veran Matić, predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara, Rade Đurić NUNS i Olivera Mladenović OJT Niš. Foto: Niška Inicijativa

Izvor: Niška Inicijativa

Panićeve pretnje izrečene su više puta tokom jurnjave za Nonićem koji ga je sve vreme snimao moblinim telefonom bežeći od kazina do policijske stanice u kojoj je napadač ispitan. Povodom ovog događaja, Osnovno javno tužilaštvo, podiglo je optužni predlog zbog ugrožavanja lične sigurnosti na osnovu kojeg je 14. septembra i održan glavni pretres.

Javni tužilac Olivera Mladenović predložila je da sud nakon održavnog javnog pretresa okrivljenom izrekne uslovnu osudu tako što će mu utvrditi kaznu zatvora od šest meseci, koja se se neće izvrštiti ukoliko okrivljeni u roku od dve godine ne izvrši novo krivično delo.

Pretres vođen autoratitivno, profesionalno i objektivno. Tokom pretresa saslušani su i oštećeni i optuženi.

Optuženi Nikola Panić je priznao da je ponovio pretnje nekoliko puta, i obrazložio zbog čega je jurio Nonića navodeći da je želeo da uzme telefon i izbriše snimak. Sudija je odbacila niz predloženih dokaza kojima je okrivljeni Panić želeo da dokaže da je sa kladionicom imao ugovor o održavanju opreme, da dokaže da mu je radno vreme dvokratno čime je pokušao da opravda boravak u kladionici tokom radnog vremena.

Glavni pretres nastaviće se ostvarivanjem uvida u snimke koji su načinjeni ovom prilikom i drugim dokaznim radnjama.

 

 

Tekst je prenet sa portala niskainicijativa.rs.

Click