Kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu u petak će biti predata hrvatskoj zajednici

16. October 2020.
Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu u petak će svečano biti predata na upotrebu hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji, pišu mediji iz Hrvatske.
Bana_Jelacica_kuca
Fotografija preuzeta sa portala 021

Rodnu kuću bana Jelačića je otkupila i za potrebe hrvatske zajednice obnovila Vlada Srbije, a svečanost se organizuje u petak, 16. oktobra, na dan rođenja Josipa Jelačića.

Svečanosti će prisustvovati hrvatski ministar spoljnjih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, kao i visoki predstavnici vlasti iz Srbije.

Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine, a umro u Zagrebu 1859. godine. U Hrvatskoj se smatra jednim od najvećih nacionalnih junaka.

Njegova rodna kuća u Petrovaradinu je renovirana pre nekoliko godina. Kako prenose hrvatski mediji, ministar Radman će u četvrtak prisustvovati otkrivanju spomenika biskupu i piscu Ivanu Antunoviću (1815-1888), pokraj Katedrale svete Terezije Avilske u Subotici.

Spomenik se podiže povodom godišnjice Antunovićevog rođenja, a na praznik svete Terezije Avilske, zaštitnice Subotice.

Radman će u Subotici prisustvovati i potpisivanju sporazuma o donaciji hrvatske vlade Hrvatskom nacionalnom veću za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici.

Više o obnovi kuće bana Jelačića u Petrovaradinu možete čitati OVDE.

Članak je prenet sa portala 021.

Članak je prenet sa portala 021.

Click