Pristupačnost za stare sugrađane u gradovima

14. September 2020.
Ako imamo sreće da je doživimo, po mogućstvu umereno zdravi. I još bitnije, bilo bi dobro da jedan naš grad postane dobar primer za celo društvo i državu, što često u svetu glavni gradovi nisu.
brankica jankovic
Brankica Janković. Foto: Medija centar Beograd

U studiji “Grad prilagođen starijim osobama – putokaz za aktivno starenje u gradu Beogradu“, koju je pre godinu dana predstavilo Ministarstvo za rad i socijalna pitanjaodnos društva prema starijima ocenjen je visokim ocenamaŠta vi misliteda li je grad prilagođen starijim osobama?

Nije u potpunosti, naravno, ima još puno barijera za otklanjanje i sadržaja za prilagođavanje i kreiranje javnih politika. Primera radi, u jednoj od pomenutih studija na kojima sam radila pre dve godine, “Starenje u gradovima”, nešto više od četvrtine ispitanika, 27 odsto starijih osoba, smatra da su javni prostor i objekti pristupačni svim ljudima, 54 odsto smatra da se radi o delimičnoj prilagođenosti. Radujem se da postoji politička volja da naš glavni grad dalje prilagođavamo svima, jer je starost svima nama jedina sigurna budućnost,

Kompletan intervju potražite na portalu Vreme.

U toku je povodom Nacionalnog dana davanja Mesec pristupačnosti u okviru kampanje Srbija bez barijera koji organizuje Koalicija za dobročinstvo u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije)

Click