Opre Roma: Branimir Nestorović raspiruje rasizam i mržnju

7. February 2024.
Novopečeni narodni poslanik i poštovalac vanzemaljaca nazvao je opozicione kolege „Ciganima“, a njihovo ponašanje „ciganijom“ dok su u skupštinskoj sali izražavali svoje nezadovoljstvo zbog krađe na izborima. Organizacija Opre Roma Srbija najavila je prijavu zbog raspirivanja nacionalne mržnje.
1703329620-nestotovic-900x506
Branimir Nestorović Foto:Medija centar Beograd

Izvor: FoNet

Organizacija Opre Roma Srbija reagovala je na to što je poslanik Branimir Nestorović na konstitutivnoj sednici Skupštine kolege iz opozicije nazvao „Ciganima“, a njihovo ponašanje „ciganijom“.

Ta organizacija nazvala je Nestorovića „lažnim patriotom“ i optužola ga da je prekršio Ustav tek što je položio zakletvu, jer se zakleo da će braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode.

„Poznati lekar, a sada narodni poslanik, je dužan da u obavljanju poslaničke funkcije postupa u javnom interesu građana kojima je odgovoran za svoj rad, kao i Romima koji su ravnopravi građani ovog društva“, navodi se u saopštenju Opre Roma.

Naglasili su i da takvim postupanjem Nestorović pokazuje da nije narodni poslanik svih građana, već da svojim diskriminatorskim postupanjem raspiruje mržnju, rasizam i netrpeljivost prema romskoj zajednici i dovodi u pitanje svoje dalje postupanje u radu Skupštine.

Opre Roma Srbija je najavila da će po hitnom postupku podneti prijavu Komisiji za etiku Narodne skupštine zbog iznošenja vrednosnog suda obojenog rasizmom i postupanja u suprotnosti sa Kodeksom ponašanja, vređajući ljudsko dostojanstvo cele romske zajednice.

„Očekujemo da Komisija postupi u skladu sa Kodeksom i donese Kodeksom propisane najstrože mere protiv ovakvog narodnog poslanika, koji je već prvog dana pokazao da je nedostojan novododeljene funkcije kršeći Ustav i urušavajući instituciju Narodne Skupštine“, navode iz Opre Roma. Dodaju da očekuju da se predsednik Skupštine na prvoj narednoj sednici izjasni o tom slučaju i odredi prema očuvanje integriteta Skupštine, zaštiti prava građana i Ustava Srbije.

Antivakser i rasista

Dok su opozicioni poslanici izražavali svoje nezadovoljstvo na konstitutivnoj sednici Skupštine ordžanoj u utorak, neko je sa uključenom kamerom mobilnog telefona prišao novopečenom narodnom poslaniku Branimiru Nestoroviću i pitao ga: „Nestore, šta kažeš na ovo?“

Poštovalac vanzemaljaca, antivakser i sve što ide uz to je odgovorio: „Cigani!“

Branimira Nestorovića trenutno štiti poslanički imunitet, u suprotnom bi mu pretila krivična prijava zbog potpirivanja nacionalne i verske mržnje.

 

Članak je prenet sa portala Vreme.

Click