Pet minuta sa Marijom Srdić

29. July 2022.
Građani Novog Sada koji su prošlog četvrtka protestovali zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana Novog Sada ovog četvrtka će se ponovo okupiti, delom zbog usvojenog GUP-a, a delom zbog nasilja koje su demonstranti doživeli.
PROTEST ZBOG NAMERE GRADSKIH VLASTI NOVOG SADA DA USVOJE GUP
Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Izvor: Novi magazin

Kako se ispostavilo ne od privatnog obezbeđenja nego od pripadnika privatne agencije koja obezbeđuje zgrade i zvanične skupove u Novom Sadu. Fotografija na kojoj jedan od neuniformisanih momaka kolenom pritiska vrat demonstranta na način na koji je policajac u SAD usmrtio Afroamerikanca Flojda izazvala je ogorčenje dobrog dela građana, s jedne strane, a sa druge paušalnu ocenu „šta su tražili, to su dobili“. Građanska aktivistkinja Marija Srdić objašnjava za Novi magazin kako je došlo do protesta, šta građani traže i šta dalje?

Kako sagledavate te brutalne scene, brutalne u fizičkom smislu, ali u političkom možda i brutalnije?

Trebalo nam je nekoliko dana da se saberemo, proverimo kako su svi naši ljudi koji su prošlog četvrtka učestvovali na protestu „Protiv GUP-a – svi za Novi Sad!“ i zadobili povrede, na sreću samo lakše, da prikupimo informacije, povežemo se sa advokatima i stručnjacima koji se bave bezbednosnim pitanjima, pre svega primenom Zakona o policiji i Zakona o privatnom obezbeđenju. Sa relativne vremenske distance postaje jasno da je usvajanje novog GUP-a za gradsku vlast imalo takvu specifičnu težinu da ničim nije smelo biti ugroženo.

Verujem da je od pripreme do realizacije obračuna sa demonstrantima u pitanju bio dogovoreni plan, a ne samo jedna od opcija „u slučaju da demonstranti krenu na zgradu“. Otuda je obezbeđenje koje su činili nabildovani momci u belim majicama – od kojih su nam neki bili poznati još iz vremena burnih sednica Komisije za planove – ali i osobe u civilu bez bilo kakvih obeležja, upotrebili prekomernu silu sprečavajući nas da priđemo zgradi Skupštine APV u kojoj su zasedali naši predstavnici, odbornici Skupštine grada. Učesnici ove brutalne intervencije izašli iz okvira zakonskih ovlašćenja, a da nisu ni trepnuli.

Da stvar bude još gora, u posao batinanja aktivista i građana bila je uključena interventna jedinica policije, ali kao „ispomoć“ angažovanom privatnom obezbeđenju. Oni su, što se vidi na snimcima koji se ovih dana vrte na društvenim mrežama i u medijima, asistirali u pojedinim slučajevima lišavanja slobode. Službenici privatnog obezbeđenja nisu smeli da deluju „u civilu“, bez uniformi i oznaka. A učešće trećih lica, van ove dve strukture, bilo je par ekselans nezakonito. Zato smo dan posle protesta uputili javni poziv sektoru unutrašnje kontrole MUP-a i Tužilaštvu da se pozabave prekomernom upotrebom sile i ulogom privatnog obezbeđenja i policije na protestu. Sve što se tog dana desilo u Novom Sadu prevazilazi značaj pojedinačnog slučaja. Mi zato ukazujemo na opasnost da se normalizuje praksa da se privatno obezbeđenje angažovano od vlasti i plaćeno novcem iz budžeta koristi za zastrašivanja i kontrolu građana. Takođe, ukazujemo na činjenicu da vlast pokušava da legalizuje korišćenje parapolicijskih snaga za obračune s nezadovoljnim građanima i političkim protivnicima. Mi smo u Novom Sadu videli kako izgleda i udara partijska vojska, a kako u toj situaciji postupa policija koja je jedina ovlašćena za primenu sile.

Da se vratimo malo unazad, zbog čega se GUP tako ogorčeno brani?

Reći ću ovako: kada nam izmiče logika, kada, na primer, ne možemo da objasnimo kako je moguće da stručnjaci Urbanizma kreiraju tako loš nacrt GUP-a, pa onda Komisija za planove ignoriše sve ključne primedbe na planski dokument podnete od struke i građana, i na kraju lokalna vlast učini sve da se takav GUP izglasa u Skupštini, ostaje da se prati trag novca. Mnogo novca. Nama građanima teško zamislivog. A gde je novac, tu su lukrativne sprege, kombinacije i korupcija. Nažalost, u ovoj neveseloj sagi novac je u rukama investitora nezajažljivih apetita. Na to treba dodati indicije (kao uostalom i u nekim drugim slučajevima) da će se kroz gradnju desetine hiljada kvadrata Novom Sadu nepotrebnog stambenog i poslovnog prostora najlakše „proprati“ novac stečen prljavim poslovima.

Zato je bilo važno da se rešenjima u GUP-u, kroz takozvane opšte gradske centre, omogući neumerena gradnja na najatraktivnijim lokacijama grada. Gradnja koja, s jedne strane, ugrožava identitet Novog Sada kakav poznajemo i volimo, a sa druge, briše zelene i parkovske površine, preti uništenjem poslednjoj oazi prirode i pluća grada Dunavca, Šodroša i Kameničke ade. Ekipa iz vrha vlasti se, to je očigledno, obavezala da za gradnju stvori preduslove i učini je legalnom. Otuda onakvo finale u donošenju GUP-a, „začinjeno“ nervozom gradskih čelnika, angažovanjem batinaša i nasiljem. Kao što su „totalni idioti“ svojevremeno rušili u Savamali, njihova braća su udarala po leđima i glavama građana i aktivista pred Skupštinom Vojvodine.

Možda je drugo lice ovog pitanja – zbog čega je deo građana NS tako ogorčeno protiv GUP-a, koji se u delu javnosti svodi na Novi Sad na vodi?

Nije ovde u pitanju samo jedan projekat i plan o izgradnji Novog Sada na vodi na prostoru nekadašnjeg Brodogradilišta koje je danas, gle čuda, u vlasništvu kompanije Galens. Mnogo puta je ponovljeno u nastupima eko i urbanističkih aktivista, ali poslužiću se sada ocenom Društva arhitekata Novog Sada koje je u okviru javne rasprave ocenilo da nacrt GUP do 2030. ne poseduje nijednu validnu razvojnu viziju Grada i da zabrinjava što je jedini fokus predloženog GUP-a otvaranje novih građevinskih zona i povećanje koeficijenta izgrađenosti na svim atraktivnim lokacijama u gradu. Strukovna organizacija koja okuplja više od 500 arhitekata zatražila je još u toj fazi povlačenje Nacrta dokumenta iz procedure.

Građani i stručna javnost mesecima su poručivali kreatorima Plana, Komisiji za GUP i gradskim vlastima da žele da žive u Novom Sadu koji diše, koji ima svoj prepoznatljiv mir i koji je planiran tako da bude po meri svojih stanovnika. Na pisarnici Urbanizma tokom javne rasprave predato je 12.590 potpisanih primedbi na Nacrt, više nego bilo kada u istoriji donošenja planskih dokumenata Novog Sada. O sve to su se gradski urbanisti i vlasti oglušili.

Posebno bolno pitanje je izgradnja četvrtog mosta i vijadukta koji, uz izgradnju Novog Sada na vodi, ugrožava Šodroš, Dunavac i Kameničku adu i sav živi svet na tom području. Nedavno je u takozvanoj pripremi terena za izgradnju mosta stradalo 25 stabala crnih i belih topola. Ekološke organizacije i grupe odlučile su da liniju odbrane grada uspostave na mestu seče stabala i da prostor ubuduće brane, bukvalno, svojim telima. Podignut je Šodroš survivir kamp u kojem se svakodnevno dežura 24 sata, skoro dva meseca. Seča je obustavljena, mašine se više nisu pojavljivale, ali se do danas nije oglasila ni nadležna inspekcija niti neka institucija.

I da zatvorimo krug – koja su vam pravna sredstva na raspolaganju za odbranu povređenih (!) građana, pretučenih i nesumnjivo zastrašivanih?

Nastavićemo borbu za našu istinu i pravdu, i to institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima. Protiv svih koji su na protestu kršili zakon biće pokrenuti postupci pred odgovarajućim organima, bez obzira na to da li će oni i kako postupati. Da ostane zabeleženo. Pripremamo obraćanje i tražimo postupanje Unutrašnje kontrole policije, obratićemo se zaštitnicima građana, podnećemo krivične prijave u svim slučajevima u kojima za to postoji osnov. Primena prekomerne sile i brutalnost nad našim sugrađaninom, čestitim čovekom, vrednim stručnjakom i ocem troje maloletne dece Miloradom Ljeskovcem koju je video ceo svet u snimcima koji su zapalili društvene mreže mora biti ispitana, procesuirana, za nju se mora odgovarati.

Nastavićemo da se bavimo i usvojenim GUP-om. Sva je prilika da su i u fazi usvajanja načinjeni propusti. Naš tim će s novim detaljima uskoro izaći u javnost.

Na kraju, mi ćemo biti i na ulici i u Šodroš survivir kampu.

Novi protest pod nazivom „Buna protiv mafije“ održaće se 28. jula. Aktivisti i građani okupiće se u 19 časova ispred policijske stanice u Papa Pavla u koju su privođeni naši aktivisti, ali u kojoj je smeštena Unutrašnja kontrola MUP-a. Protest protiv nasilja, policijskog, parapolicijskog, političkog, investitorskog, mafijaškog reakcija je na ono što se desilo prošlog četvrtka ispred Skupštine Vojvodine, ali i na sve što građani Novog Sada već godinama trpe. Dobro su došli prijatelji i saborci iz drugih gradova. Jer, Novi Sad je mesto zajedničkog otpora.

Tekst je prenet iz Novog magazina.

Click