Otišao još jedan veliki jugo-glumac

26. November 2020.
Odigrao je više od 60 filmskih i stotinupedesetak pozorišnih uloga na čitavom ex-Yu prostoru
Mustafa
Foto: N1

Nezaboravni Leone Glembaj u Glembajevima Antuna Vrdoljaka, Miša u Već viđenom Gorana Markovića, Mustafa u Mirisu dunja Mirze Idrizovića, Idriz u Kod amidže Idriza Pjera Žalice, Mihailo u Kad svane dan Gorana Paskaljevića… glumac Mustafa Nadarević, koji je odigrao više od 60 filmskih i stotinupedesetak pozorišnih uloga na čitavom ex-Yu prostoru, preminuo je 22. novembra u Zagrebu.

NI LUD NI ZBUNJEN

Televizijska serija Lud, zbunjen, normalan, koja se prikazuje širom bivše Jugoslavije, bila je njegov kambek u trećem dobu. Izet, koga glumi, džangrizavi je, prepredeni pater familias, deda, otac, i pradeda izmišljene sarajevske familije Fazlinović, komuniste starog kova… i svakako najzaslužniji za njenu veliku popularnost.

Danas u 12 sati na bolji svijet preselio je veliki čovjek i glumac. Moj uzor i moj brat. Moj glumački alter ego Mustafa Nadarević. Prije skoro 40 godina radili smo prvi put u filmu Otac na službenom putu Emira Kusturice. Kasnije ćemo raditi još nekoliko filmova. Svakako je film Pjera Žalice Kod amidže Idriza najznačajniji poslije Oca. Radili smo u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, kakva je to glumačka veličina bila… Radili smo 12 godina kultnu seriju Lud zbunjen normalan i roman se može napisati sa tog seta koji je trajao toliko godina. Osobni trijumf talenta, Mujica je doživio u svom matičnom teatru HNK u Zagrebu. Njegovi Glembajevi, Sirano de Beržerak, Gogoljevi i Čehovljevi junaci bili su vrh, golemi vrh glumačkog posla. O Bože, kako mi je teško. Mujo moj dragi, falit ćeš mi beskrajno. Falit ćeš i svima onima koji su te poštovali i voljeli. Molim Uzvišenog Gospodara svih svjetova da ti podari lijepi Džennet i tim Džennetom vječno hodio. Odavno sam te zaključao u srce i ključ bacio jer mi nikad više nije trebao. Putuj dobri čovječe, Mustafa Nadareviću i odmori se braco moj – zabeležio je glumac Emir Hadžihafizbegović na svom facebook nalogu.

LUDA NIJE KRALJ

Poslednji put kada sam čuo Mujicu bio je tužan. Rekao mi je: “Sad, kad sam pri kraju karijere, moje matično pozorište HNK mi je u Kralju Liru ponudilo ulogu lude. Za kralja Lira su pozvali drugog glumca, van mog matičnog pozorišta. Posle toliko godina i uloga koje sam tamo odigrao nije im palo na pamet da sam kralj Lir u stvari ja…” Šteta što jedna brilijantna glumačka karijera nije imalo tako logičnu poentu. Jer, Mustafa je stvarno bio kralj – rekao je reditelj Goran Marković, nakon što je čuo da je veliki glumac preminuo.

Mustafa Nadarević rođen je 2. maja 1943. u Banjaluci. Njegova prva uloga bila je Crvenkapa u školskoj predstavi, a potom je u gimnaziji u Rijeci bio član Victor Car Ermin pozorišta. U tome amaterskom pozorištu Nadarević je i otkrio svoju ljubav prema glumi ali i to da za nju ima talenta. Zato je upisao i završio Akademiju drame u Zagrebu. Zagrebačko kazalište mladih prvo je pozorište u kome je počeo da igra, a u Hrvatskom narodnom kazalištu je zaigrao 1969. godine. U pozorištu koje je bilo i njegovo matično, bio je član dramskog odseka i tu je igrao u nekim od najpoznatijih predstava u karijeri: Gospoda Glembajevi, Dundo Maroje, Lorenzzaco, Ostavka

VELIKA OSTAVŠTINA

Film Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Novaka (1968), njegov je glumački prvenac na velikom platnu. U Kusturičinom Ocu na službenom putu odigrao je zapaženu ulogu i potom su usledile velike i značajne uloge u Već viđeno, Glembajevi, Gori vatra, Kuduz, Puška za uspavljivanje, Gluvi barut, Nafaka, Ničija zemlja, Praznik u Sarajevu

Od 1992. pojavljuje se i kao reditelj postavivši Let iznad kukavičijeg gnezda, pa potom Zabune, Balkanskog špijuna, Hasanaginicu (veliki hit u Zagrebu i Sarajevu).

Na Pulskom filmskom festivalu tri puta je osvojio Zlatnu arenu, dobitnik je i Sterijine nagrade, Zlatnog lovorovog vijenca (četiri puta)…

Tekst je prenet sa portala Novog magazina.

Click