Na mom radaru: Suzana Vuksanović

8. April 2022.
Bez obzira na koncept ruske vojne strategije, ona je morala biti usklađena sa željenim političkim ishodom koji se oslanjao na loše premise. To je i dovelo do ponižavajućih vojnih rezultata i debakla tako definisane strategije u Ukrajini, kaže Nikola Lunić za Novi magazin.
alexandru-ionescu-IZp_WA5FTbY-unsplash
Ilustracija. Foto: Alexandru Ionescu / Unsplash

Izvor: Novi magazin

SKULPTURA U SRBIJI

Početkom godine postavljen je novi sajt projekta “Hronologija izlaganja skulpture u Srbiji 1945-2000”: skulptura-hronologijaizlaganja.rs. Projekat se od sredine 2020. realizuje u formi veb-sajta. Istraživačkog je karaktera i odnosi se na rekonstrukciju hronologije i politike izlaganja skulpture u Srbiji u tom periodu, tokom kojeg je umetnički medij skulpture prošao kroz dinamičan proces razvoja u okvirima modernističkih, konceptualnih i postmodernističkih kretanja. U ovom trenutku sadržaj sajta čini više od 500 postova, u koje je uključeno više bibliografskih jedinica i drugih priloga. Naš mali tim projekta, koji pored mene čine i koleginice istoričarke umetnosti Ana Ereš, Tatjana Panić i Sofija Milenković, sada je posebno radostan i ponosan zbog postavljene osavremenjene verzije sajta.

BAHATA BETONIZACIJA NOVOG SADA

Svojevrsni urbanistički terorizam se već neko vreme sprovodi nad Novim Sadom. Najavom usvajanja novog Generalnog urbanističkog plana pod nazivom GUP Novi Sad 2030 istovremeno je nastavljena bahata betonizacija svega živog i bezočno uništavanje prirode, uz uništavanje zelenih površina u gradskim i prigradskim zonama u kojima se “planira” ekstremna izgradnja stambeno-poslovnih objekata. Građani su sa 15.000 podnetih i potpisanih primedbi jasno rekli NE ovom planu, koji je isključivo u interesu investitora i interesno povezanih grupa.

Nakon skandalozno organizovanih javnih sednica tek treba da usledi formalno usvajanje GUP-a u Skupštini grada – mada su građevinske radnje i radovi na pripremi terena, recimo za izgradnju novog mosta preko Dunava, već otpočeli.

“MLEKO OD SNOVA”

Uskoro je otvaranje 59. Venecijanskog bijenala pod nazivom “Mleko od snova” i radujem se Veneciji, ali i mnogo očekujem od Bijenala. Tu bi trebalo da se jasno vidi koliko se svet promenio za svega tri godine.

Kovid-19, globalno katastrofalno ekološko stanje, rat u Ukrajini, nove migracije, preteća inflacija, narastajuća svetska ekonomska kriza i još mnogo toga drugog predstavlja nepodnošljiv pritisak na pojedinca u vremenu kojem nedostaje stabilnosti i sigurnosti. Zanima me šta će umetnost, umetnici i kustosi detektovati kao važne teme, koja pitanja će biti postavljena, a koja izostavljena.

Izvor: Novi magazin.

Click