Na mom radaru: Rajko Božić

5. March 2023.
Rajko Božić, producent u kulturi. Koproducent je nedavno snimljenog dokumentarnog filma "Do daske" autora Aleksandra Reljića koji se bavi medijskim i pravosudnim linčem Srđana Švelje.

Izvor: Novi magazin

Do pandemije je šest godina bio jedan od producenata harkivskog festivala društvenih inovacija i nove muzike Plan B. Pre toga je sa Brankom Parlić nekoliko godina u Novom Sadu bio producent serije koncerata nove umetničke muzike pod zajedničkim nazivom Nove uši za novu muziku. Bio je jedan od producenata jedinog izdanja festivala Mad in Belgrade i jedinog izdanja festivala Republika u Rijeci kao i jedan od kuratora UK Capital of Culture Derry-Londonderry.

GODIŠNJICA RATA U UKRAJINI

Na radaru mi je skora godišnjica ruske invazija na Ukrajinu. Novinari iz Harkiva koji su sve vreme rata ostali tamo organizuju medijski maraton da bodre stanovnike grada koji trpi teror već godinu dana. Pomažem im da nađu muzičare iz sveta koji bi nastupili u maratonu. Često me muči to što mi se čini da ne radim dovoljno za moje Ukrajince. Još uvek nisam uspeo da organizujem izložbu mladih umetnika iz Donbasa. Svi bi da mi pomognu, ali ako može nekako da se zabašuri da je tamo rat, zašto je tamo rat i ko su žrtve tog rata.

SPUŠTENE ROLETNE

U gostima sam u Njujorku gde će u nedelju u Momi biti prikazan dokumentarni film “Pomračenje” autorke Nataše Urban. Čuo sam mnoge pohvale filmu pa ću otići da ga pogledam. Autorka koristi naš odnos prema pomračenju sunca 1999. godine kao metaforu za odbijanje srpskog društva da se suoči sa zločinima počinjenim u naše ime. Sećam se pustih ulica i spuštenih roletni. Odnosom prema ratu u Ukrajini pokazujemo da te roletne još nismo podigli. Kao dvogodišnje dete koje prvi put igra žmurke, zažmurili smo da nas ne vide.

SUBAsoba u Beogradu

Posle velikog interesovanja koje je izazvala u Novom Sadu, selimo interaktivnu instalaciju SUBAsoba u Beograd. Instalacija je sastavljena od izložbe, razgovora, koncerata i DJ nastupa, predstavljanja novih zvučnih izdanja i video projekcija posvećenih stvaralaštvu Mitra Subotića Sube. Biće postavljena u Antišopu i Kuli od 21. do 25. marta kao prateći program muzičke konferencije Kontakt. Kustoskinja Bosiljka Zirojević je uz pomoć Subine mame Ruže Subotić i Subinih prijatelja postavila vrlo zanimljivu izložbu. Ponosan sam na svoj mali doprinos ovoj priči.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click