Na mom radaru – Marta Kiš Butterer

20. March 2021.
Marta Kiš Butterer je novembra prošle godine od Udruženja “Živojin Mišić” dobila nagradu “Najbolji edukator Srbije” za 2020. u kategoriji onlajn nastave za vreme pandemije. Rođena je 1961. u Kikindi. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1984. u klasi profesora Dušana Todorovića i Milana Blanuše. Radi kao profesor likovne kulture u osnovnoj školi “Petefi Šandor” u Novom Sadu. Samostalnih izložbi priredila je ukupno 35. Vodi Likovni studio “mARTa” od 1990. godine. Član je SULUV-a od 1997. i član predsedništva Likovnih pedagoga Vojvodine. I za svoje stvaralaštvo, kao i za svoj pedagoški rad višestruko je nagrađivana i u zemlji i u inostranstvu.
dcs-5406-resize_orig
Projekat Zid umetnika. Foto: Marta Kiš Butterer

EDUKACIJA U VAGONU

Čim sam krajem prošle godine saznala za nagradu, koja me je mnogo obradovala, pogotovo što nisam znala da su me nominovali, smislila sam projekat “Edukacija u vagonu” jer novčani deo nagrade treba uložiti u unapređenje edukovanja kroz neki projekat. Smislila sam da svoje učenike povedem vozom od Novog Sada do Odžaka i nazad i da radimo pejzaž. Iako su pripreme bile zahtevne, pregovori sa Železnicom, potvrde od roditelja i drugo, ove sedmice, za kada je sve to bilo planirano, nismo uspeli da realizujemo jer će novac biti naknadno uplaćen. Baš šteta jer sve smo divno osmislili kako bi đacima završnog razreda bilo što interesantnije upravo pred naš rastanak, ali i u periodu kad se oni opredeljuju šta dalje.

ONLAJN MOTIVACIJA

Stalno mi je “na radaru” kako da motivišem učenike da budu što kreativniji, a da nemamo neposredni kontakt jer se nastava odvija onlajn. Posle 33 godine nastave u učionici, bukvalno sam morala da vodim “armiju” od oko 400 učenika u svetu virtuelne stvarnosti. I stalno mislim o tome kako da ih motivišem, da u njihove zatvorene domove unesem igru i kreativnost i da odagnam strah iz njihovih duša. Tako su nastali različiti mini-projekti za različite uzraste: umetnički selfi, poigravanje s teksturom, različite komunikacije sa umetničkim delima – intervencije, a sa osmacima sam radila na tome da odgovorimo izazovu Getty muzeja da pronalaze dominante u umetničkom delu i sami “izrežiraju” pojedine slike.

KALENDAR

Raduje me što smo krajem prošlog meseca uspeli u potpunosti da završimo i Kalendar za ovu godinu, kao rezultat rada naše likovne radionice. To je sada prava mala odštampana pokretna galerija.

Tekst je prenet iz Novog magazina.

Click