Na mom radaru: Marija Srdić

23. April 2021.
Marija Srdić (1965) rođena je Kikinđanka. Studirala u Beogradu, živela i radila po gradovima Jugoslavije. U novinarstvu od 1998. Prešla put od novinarke saradnice do glavne urednice (u redakcijama NIN, Yutel, Belle amie radio, Radio sajam, RTV VK). Osnivačica i dugogodišnja liderka “Centra za podršku ženama” i SOS Vojvodina. Danas se bavi konsultantskim poslom u agenciji Misija SMART, koju je osnovala 2016. Ljubiteljka je handmadea i aktivno podržava vojvođanske zanatlije, kreativce i male proizvođače. Doživotna je feministkinja i antifašistkinja.
Marija Srdic Medija centar
Marija Srdić. Foto: Medija centar Beograd

NOVI SAD PROTIV FAŠIZMA

Protekle dane obeležio je napad metalnom štanglom na omiljenog novosadskog radijskog voditelja i antifašističkog druga Daška Milinovića. Ovdašnja ekstremna desnica se razmahala. U njena jedra duva režim. Nije bilo teško da sa verbalnog pređu na fizičko nasilje. Napad na Daška prelio je čašu strpljenja Novosađana. Zovu me prijatelji iz Saveza antifašista Vojvodine i kulturnog kluba “Vasa Stajić”. Nedim Sejdinović mi saopštava: “Organizujemo miting u ponedeljak “Novi Sad protiv fašizma”. Zovu me da budem govornica i ja, bez dodatnih pitanja, pristajem. Odlučujem da se u govoru posebno obratim mladim ljudima i da im, između ostalog, poručim: Ne dozvolite da budete na mračnoj strani. Ne dozvolite da postanete bedni inicijali u policijskim izveštajima. Volite svoje gradove i svoju zemlju tako što ćete voleti i braniti čoveka pored vas i njegovu slobodu!

PAKAO U JAGODINI

Sa mog radara se ne skida 17 minuta svedočanstva muškarca iz Jagodine u kojem detaljno govori o dugogodišnjem podvođenju žena, devojaka i devojčica u zarobljenom gradu Dragana Markovića Palme. Temu je nedavno otvorila i prikazala snimak svedočanstva o “kućama za zabavu” Marinika Tepić. Zatražila je da Tužilaštvo i policija odmah započnu istragu, a Vlada, zbog razmera pojave i sudelovanja njenih predstavnika u Palminim “zabavama” podnese ostavku. Usledio je ekspresni odgovor predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Zorane Mihajlović. Kada ova žena više ne bude moćna ministarka i kada (neizbežno) bude prebirala po prošlosti, uverena sam da će se izjava naći među top 10 onih kojih će se doživotno stideti.

KREATIVIRAJ SE!

Na mom radaru je ovih dana i ispitivanje mogućnosti da se, čim epidemiološke mere popuste, obnovi rad i organizuje Petnaesti NS Market. Reč je o handmade festivalu koji sam, vođena ličnim motivima, u proleće 2018. pokrenula sa grupom entuzijasta. Festivalska okupljanja smo imali prvo u “Firchi Think Tank” studiju, nastavili smo ih u kulturnoj stanici “Eđšeg” i krajem 2019. našli se na listi od pet Najdogađaja u izboru novosadske publike. Sada razmišljam o festivalu na otvorenom, promeni estetike i drugim inovacijama. To su moji retki trenuci uživanja.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click