Na mom radaru: Ljubica Slavković

24. March 2021.
Ljubica Slavković je arhitekta urbanistkinja, autorka projekata i programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, gde od 2014. vodi programsku celinu “Razumeti grad”. Bavi se istraživanjem, uređivanjem, organizovanjem, pisanjem i javnim zagovaranjem na polju politika prostora, arhitektonskog i urbanističkog nasleđa i edukacije.
1201foto-medija-centar-678x382
Ljubica Slavković. Foto: Medija centar Beograd

IGRA CELINE I DETALJA

Moj radar i naš, Centra za kulturnu dekontaminaciju, ne prestaje da blinka. Teme i dešavanja, povodi i motivi za akcije i reakcije svakodnevno se dopunjavaju, koliko god to imalo i svoje dobre i loše strane, i uvek zahtevalo celinu. Javnosti smo predstavili onlajn platformu našeg projekta “Usponi i padovi, domašaji i promašaji… i sve ono što smo zaboravili”. Projekat je usmeren na kompleksnosti i kontradikcije političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa između SAD – Jugoslavije / Srbije kroz istorijske studije slučaja umetničke i kulturne saradnje, razmene i uticaja, i podržan je od Američke ambasade u Beogradu. Osam studija slučaja iz oblasti filma, muzike, savremene umetnosti, pozorišta, poezije, urbanizma, stripa i popularne kulture, od kojih se svaka razlikuje u pristupu, uključilo je impozantan broj eksperata i autoriteta. U to je utkan zajednički podvig stvaranja zajednice koja raste kroz razmene i uticaje, koji i jesu u fokusu projekta. Ovakvim zajedničkim naporom oni prestaju da budu samo predmet interesovanja i istraživanja i postaju metod kroz koji projekat, tj. poduhvat živi i razvija se. Radar pri tome mnogo toga očitava, prožeto tom igrom između celine i detalja.

BEZ GRANICA

Ako bismo pomenuti radar pokušali da ilustrujemo, poslužila bi nam pomenuta onlajn platforma, www.upsdownshighslows.com. Njenim digitalnim stranicama prepliću se discipline, znanja i iskustva, ističe se raznolikost pristupa, perspektiva i pogleda, i nema zadatih granica u prostoru i vremenu. Vizuelno, to je u maniru kolažiranih “uradi sam” fanzina, letaka i plakata koji su obeležili alternativno, eksperimentalno i delovanje na margini. U takvom kolažiranom pregledu mnoštva informacija radar očitava kompleksnost celine sačinjene od raznolikih detalja. Teme se čitaju i podužno i poprečno, i zasebno i uvezano, i “odozgo” i “odozdo”, gde pojedinost upotpunjuje širu sliku i obrnuto. Iako je projekat usmeren ponajpre na dublje razumevanje kulturnih odnosa SAD i Jugoslavije / Srbije, platforma i njen sadržaj služe nam da porinemo u kompleksnosti razmena i uticaja u daleko širem smislu i, uopšte, u te složene igre teksta i konteksta

CZKD – POZIV ZA SVE

Nezaobilazna tema koja neumorno i gusto treperi na mom i našem radaru je prostor. Politike prostora, njegova proizvodnja, društvenost, otvorenost i otuđenost, to je nešto što ne samo da obeležava rad CZKD-a već 26. godina već i naše svakodnevno bivstvovanje, odnosno naša osnovna prava, pa sve do uopšte zamisli praktikovanja razvijene demokratije. Kroz naš dugoročni projekat “Ka kolaborativnom upravljanju” fokusirali smo se na urbanistička istraživanja, izgradnju kulture dijaloga i osnaživanje za pravoverno informisanje. Složenost ovog zahvata prikazana je na našem sajtu Interaktivni urbanizam www.interaktivniurbanizam.com, koji je pre svega namenjen mestu razmene znanja. Poziv je otvoren za sve.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click