Ivan Vejvoda: Srbija ne može ka istoku

14. April 2022.
Do 24. februara svet je živeo u poretku nastalom 1989. padom Berlinskog zida, u bezbednosnoj situaciji koju su prihvatale sve strane. Teško je predvideti sve posledice ruske invazije u Ukrajini, ali je u toku prestrojavanje sveta, a Srbija ne sme da dozvoli da bude izolovano ostrvo u toj novoj geopolitičkoj realnosti, kaže Ivan Vejvoda za Novi magazin.
VEJVODA: SRBIJA NE SME DA OSTANE IZOLOVANO OSTRVO
Ivan Vejvoda, direktor projekta Evropske budućnosti i visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču. Foto: BETAPHOTO/Novi Magazin/Djuradj Simic

Razgovarale Ivana Pejčić, Novi magazin

Hoće li se Beograd pridružiti sankcijama protiv Rusije?

Ako se to desi, događaće se postepeno. Ne smemo dozvoliti da nam se ponovi da nismo svesni promene na svetskom nivou, kao 1989. Milošević te godine nije shvatio istorijsku promenu i umesto da povede državu ka evropskom putu, uputio ju je ka uništenju, ratu, razaranju, osiromašenju… Na evropski put se Srbija vratila tek 2000. U tom smislu smatram da trenutno rukovodstvo Srbije mora da bude svesno geopolitičkih promena u svetu i da izabere put koji je najbolji za Srbiju. Nakon glasanja u UN za rezoluciju gde se osuđuje povreda suvereniteta Ukrajine, bili smo svedoci da su predsednika Aleksandra Vučića zvali brojni lideri sa Zapada koji su se pozitivno izrazili zbog tog glasanja i ujedno naglasili da cene taj potez Srbije. Upravo taj potez može se videti kao spremnost Srbije da u jednom trenutku uvede sankcije Rusiji, ali to je postepen proces.

Izvor: Novi magazin.

Click