Na radaru – Marijana Simić

14. February 2020.
Marijana Simić sa Fakulteta za internacionalni biznis i menadžment više od 20 godina radi u marketingu različitih korporacija i privatni je preduzetnik.
Radar M Simic
Marijana Simić. Foto: Novi magazin

Čuvaj (mi) leđa

Nobelovac Al Gore jednom je rekao “Ako želiš da ideš brzo, idi sam. Ako želiš da stigneš daleko, idi u timu”. U korporaciji možemo susresti obe vrste “igrača”, ali šta je to sa čime se u stvari susrećemo u poslovnom okruženju? Godine su mi bile potrebne da shvatim kako ljudi u kompanijama funkcionišu i ustanovim koliko se i kako to razlikuje od onoga što smo ja i moj sistem vrednosti. Sa jedne strane, osobine, vizije, jasnoća, odlučnost i kreativnost pomogli su mi da se istaknem u karijeri, a sa druge strane otkrila sam da, kada su u pitanju veštine ljudi, posebno umrežavanje, iskorišćavanje uticaja i pozicioniranje, moj sistem vrednosti je bio veoma različit od onog u koji sam “bačena”. Nije to ono čemu nas roditelji uče već vremenom i sa iskustvom moraš sam naučiti. Hteli to da priznamo ili ne, korporativni svet je stvarni svet.

A KOJA SU PRAVILA IGRE?

  • Vaša vrednost za kompaniju i njene ljude vezana je za vašu ocenu učinka u poslednjem evaluiranom periodu!

Nije šala. Dobri ste onoliko koliko i vaša poslednja mesečna ocena. Igrati ovu igru iz meseca u mesec ume biti iscrpljujuće.

  • Unapređenja nisu povezana s vašim učinkom! U najboljem slučaju povezana su sa percepcijom vašeg učinka.

Svi gledamo stvari iz svog ugla – bazirano na našim vrednostima, uverenjima i iskustvu. Percepcija je jednaka stvarnosti. Neophodno je da predstavite ispravnu percepciju svog rada i rezultata donosiocima odluka koji će ispravno odlučiti o vašem daljem razvoju.

  • Morate znati kada da govorite ili se suprotstavite višem menadžmentu!

Mnogi vas ohrabruju da iznosite direktno svoje mišljenje i budete aktivan sagovornik. Međutim niko vam ne kaže da ukoliko to radite često ili na način koji nekome ne odgovara, u najmanju ruku ćete dobiti neku “etiketu”. Uvek se postavite strateški i baratajte argumentima (brojke, činjenice) ukoliko se s nečim ne slažete. Obično nisu reči već ton taj koji vas može degradirati.

ZVEZDAMA JE OPROŠTENO:

  • Nikada ne povezujte svoju sopstvenu vrednost sa svojim položajem i učinkom u kompaniji!

Divan je osećaj kada ste šampion, donosite rezultate, vide vas kao lidera, inteligentni ste i uticajni. Šta se dešava ukoliko niste sve ovo? Kako reagujete na neuspeh? Vezujete li svoju vrednost i samopoštovanje s svojim poslom? Ni slučajno! Iako sreća prati hrabre, postoji mnogo faktora koji su izvan vašeg kruga uticaja koji određuju vašu karijeru i uspeh u kompaniji.

  • Jednom kada naučite pravila igre lako je napredovati na osrednjosti i svojoj zoni komfora!

Ne budite žrtva sopstvenog uspeha. Posle provedenih godina učeći pravila igre, sada precizno znate kako da igrate i tačno je to trenutak u kojem možete upasti u osrednjost, zonu komfora i fazu “pa šta”. Imajte nultu toleranciju prema osrednjosti i uvek sami pomerajte svoje granice.

  • Ukoliko ste zvezda, sve vam je oprošteno!

Tekst je prenet iz Novog magazina.

Click