Prijatelji u dobru i zlu

28. January 2024.
artem-kniaz-DqgMHzeio7g-unsplash
Ilustracija. Foto: Unsplash/Artem Kniaz

Izvor: Novi magazin

Knjige britanske književnice za decu Smriti Hols i ilustratora Stiva Smola iz serijala o Medvedu i Veverici od svog (prvog) objavljivanja 2020. postale su hit knjige za pred spavanje i predškolske učionice. Serijal je u Velikoj Britaniji tokom 2023. postao troknjižje, a beogradska IK Kreativni centar tokom prošle godine objavila je prve dve slikovnice – Ja bih svuda s tobom i Ja bih svuda s vama.

Prvom pričom o neobičnom prijateljstvu nezgrapnog, ali pouzdanog Mede i do prznice žustre i brze veverice – Ja bih svuda sa tobom, tandem Hols Smol započeo je saradnju, a na srpski jezik preveo ih je Dejan Begović. Sve nijanse i iskušenja iskrenog prijateljstva našli su se u ovoj knjizi, a njihov nastavak stigao je u drugoj slikovnici – Ja bih svuda s vama, originalno objavljenoj 2022, gde Koka muzičarka nastoji da se priključi Medvedu i veverici – „paru za sva vremena jer se dobro znaju, fino su naštimovani i zvuče sjajno“. Ako je prva priča bila pouka o potrebi za ljubavlju i pouzdanim prijateljem, druga je lekcija iz otvorenosti, odgovornosti i prevazilaženja uskogrudosti. „Baš smo glupi, mislili smo – dovoljno je dvoje! Kako nismo razumeli da može i troje?! Neke stvari budu bolje kad se rade SKUPA. Duet – može, ali trio još je BOLJA grupa!“, konstatuju Medved i Veverica posle spašavanja Koke iz opasnosti u kojoj se našla pokušavajući da napravi samostalnu muzičku karijeru, jer su je oni najpre odbacili. Treća knjiga, objavljena nedavno u Velikoj Britaniji – Držim se tebe, radosna je, duhovita, rimovana priča o uzajamnoj podršci prijatelja, posebno u situaciji kad vetropirasta i brzopleta veverica reši da priredi zabavu. Sve tri knjige poručuju: „divno je imati prijatelje i u dobru i u zlu“.

K. S.

**

Za dete u sebi

Maštovita Madiken, glavna junakinja istoimene knjige Astrid Lindgren (1907-2002), koja se nedavno premijerno pojavila na sprskom jeziku u prevodu Svetlane Tot, zahvaljujući beogradskoj IK Odiseja, prvi put se u Švedskoj pojavila 1960, a ovdašnja verzija obogaćena je ilustracijama Ivane Nedić. Odiseja je dosad objavila 12 knjiga Astrid Lindgren, a osim širom sveta poznate Pipi Duge Čarape, pre dve godine pojavili su se Klinci iz bučnog sela, takođe prvi put na srpskom jeziku, u prevodu Slavice Milosavljević, i sa ilustracijama Tijane Knežević.

Madiken je nadimak živahne, preduzimljive i vragolaste devojčice Margarete koja živi u velikoj crvenoj kući na Junskom bregu sa roditeljima (tata radi u „redakciji i piše, da bi ljudi u gradu imali šta da čitaju“), mlađom sestrom Elizabet – Lizabet, crnom pudlom Saso, mačetom Mazom, a tu je i kućna pomoćnica Linus-Ida. Uzor za njen lik bila je prijateljica iz detinjstva Astrid Lindgren Ana-Mare Fres, čiji je nadimak bio Madiken. Lindgren je o ovoj maloj junakinji napisala serijal od četiri knjige, a Maštovita Madiken sadrži devet priča o njenim različitim avanturama sa sestrom, prijateljima, u školi… „Pišem onako kako bih volela da knjige budu, da sam dete. Pišem za dete u sebi“, govorila je Astrid Lindgren. Taj njen pristup dopadljiv je ne samo mladim čitaocima kojima su njene knjige namenjene. To potvrđuje ne samo Pipi Duga Čarapa, već i mlada Madiken, ali ostali junaci ove svetski slavne književnice sa statusom švedske književne ikone. Ona je posle Hansa Kristijana Andersena i braće Grim, treća na listi najprevođenijih dečjih pisaca. Njena dela prodata su u 144 miliona primeraka širom sveta i prevedena na 96 jezika. Među mnogobrojnim prestižnim književnim nagradama koje je dobila nalazi se i Povelja Zmajevih dečijih igara.

O. S.

**

Za decu i celu porodicu

 

Neodoljiva obrazovna i zabavna knjiga puna divnih ilustracija u kojoj će uživati cela porodica – Larousse: 500 pitanja i odgovora, pojavila se krajem 2023. u izdanju Vulkančića (IK Vulkan izdavaštvo).

Koliko je teška Zemlja? Ko je izmislio prvo pismo? Da li sve ptice lete? Da li je jezik mišić? Koliko je dug Kineski zid? Po čemu je poznat Luj Paster? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja o svetu oko nas, pažljivi čitaoci pronaći će u ovoj knjizi. Više od 500 pitanja podeljeno je u 10 tematskih celina – svemir, Zemlja, biljke, životinje, ljudsko telo, svet oko nas, svakodnevni život, istorija, umetnost i nauka. Vulkančić je, inače, objavio brojne slične naslove, među kojima su i Velika knjiga pitanja: Zašto? Kako?, Britanika: Nova enciklopedija za decu i Slikovna enciklopedija: Zemlja.

V. S.

 

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click