Velike štete od male elektrane

13. July 2020.
Žitelji Radaljeva, opština Ivanjica, i Trešnjevice, opština Arilje, ne žale se na uobičajene zemljoradničke muke. Hteli bi samo, ako može, vodu i struju. I da autobusi i kamioni ne idu putem koji su sami izgradili za traktore. No, čini se da ne može ni to
VOJSKA POMAZE U OTKLANJANJU POSLEDICA POPLAVA
Foto: Beta/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

Piše:Marko Lovrić

Nešto smo pogrešno shvatili. To što je seljak čovek vešt sa povrćem, ne znači da treba da ga teramo da žonglira vrućim krompirima. Ali u Radaljevu, opština Ivanjica, i u Trešnjevici, opština Arilje, ne žale se na uobičajene zemljoradničke muke. Hteli bi samo, ako može, vodu i struju. I da ne proterujemo autobuse i kamione tamo gde su sami izgradili put za traktore. No, čini se da ne može ni to.

Šta se dogodilo? Zbila se poplava, koja se u Srbiji nekako uvek desi iznenada, kao pad meteorita, i odnela deo magistralnog puta Arilje – Ivanjica. Meštani su uvereni da je tome kriva mini-hidroelektrana koja se pored puta gradi, ali o tome ćemo kasnije. Sada je bitno sledeće – kada se taj magistralni put zatvori, ostaje samo lokalni.

„Jedini alternativni put koji spaja Arilje i Ivanjicu jeste put Milovići – Gradina – Trešnjevica, koji su asfaltirali i sređivali meštani uz pomoć dve-tri firme. Nikada nismo imali pomoć ni jedne ni druge opštine. Magistrala je rizična, može da bude i odrona, i opštine znaju da je naš pravac tada jedini, ali to ih zanima samo kada se na magistrali nešto desi“, objašnjava Ivan Gavrilović iz Donjeg Radaljeva, koje se nalazi duž lokalnog puta.

Kada putem predviđenim za traktor prođe autobus – otprilike četvorostruko teži, i to bez putnika – asfalt, dakako, izgleda kao da su ga izrovale krtice. A na toj deonici ima i nekoliko malih mostova.

„Ovaj je u tako rizičnom stanju da je čovek u bageru morao da sedi kraj njega i uklanja drveće koje se zaglavljivalo za stubove. Moj pokojni otac ga je 1981. radio, i most maltene visi na ploči, voda je potkopala i odnela sve ispod“, dodaje Vlade Mitrović, predsednik Mesne zajednice Trešnjevica.

Ceo tekst možete pročitati u novom broju NIN-a.

Click