Današnji političari su veće bitange od Šojića

14. September 2020.
Biseri iz intervjua Laneta Gutovića Milanu Ćulibrku objavljeni u NIN-u.
view_image---Copy
Naslovna stranica NIN-a broj 3637. Datum izdanja: 10.9.2020.

O Šojiću i današnjim političarima: Zamislite koja su dela iza ovih političara kada su sebe doveli u to stanje da ih upoređuju sa likom izmišljene filmske bitange. Prateći postupke sadašnje garniture na vlasti, shvatam da je stvarnost premašila maštu i da ću ovu džukelu koju igram morati još da usavršavam u đubretarluku da bi nekako stigla ovu realnost

Za dve nedelje, 24. septembra, navršiće se punih 38 godina od premijere Tesne kože. Kako smo došli do toga da ono što je nekad bilo predmet sprdnje postane očekivani model ponašanja? Jeste li u to vreme, i kasnije, dok ste snimali Belu lađu, mogli da sanjate da će lik koga ste okarakterisali kao „džukelu“ postati svojevrstan foto-robot političara na vlasti?

Ko bi to mogao da pretpostavi? Pa taj lik je bio koncipiran kao prenaglašena varijanta bitange. Pretpostavljali smo da je to zadnji domet u đubretarluku i da iza tog đubreta od čoveka nema više ništa. Zamislite koliki je put, i koja su dela i postupci iza ovih političara kada su sebe i profesiju doveli u to stanje da ih upoređuju sa likom izmišljene literarne i filmske bitange. Prateći postupke sadašnje garniture na vlasti, shvatam da je stvarnost premašila maštu i da ću ovu džukelu koju igram morati još da usavršavam u đubretarluku da bi nekako stigla ovu realnost.

Jeste li kao neko ko je bar glumio političara pomislili da biste neke stvari radili bolje od onih kojima je to pravi posao?

Ne bih umeo. To što oni rade, niko ne ume bolje od njih. Olajavaju ih da su bitange, lopovi, barabe, lažovi i vucibatine, ali pola od toga nije istina.

Šta biste, da vas pitaju, savetovali vlastima, a šta opoziciji?

Šala koja je parodirala borbu partizana i Nemaca koji naizmenično oslobađaju neku šumu i iz te šume beže i tako ulaze i izlaze dok se ne pojavi šumar i istera i jedne i druge iz šume. Ja bih im kao taj šumar rekao: „Dosta je bilo! Napolje iz šume!“

Šta o državi govori činjenica da su vlastima u Srbiji veći problem satiričari, karikaturisti i humoristi nego opozicija? I šta nam to govori o opoziciji?

Vlast nam time govori da su karikature dobre i tačne, a da je humor dobar i kaloričan. A opozicija nam govori kakav život možemo očekivati kada ova vlast padne i kada oni zauzmu njihova mesta.

***

Lokalna SNS vlast iz Ivanjice zabranila je ljudima koji su obnovili Nušićijadu da je organizuju u tom gradu. Kome danas najviše smeta Nušić?

Nušić je pobedio sve vlade i režime humorom i nadvladao jad i bedu ličnog života i sredine u kojoj je živeo. Sada je iznad svega i niko ne može da ga zabrani, ali sličnost ondašnje Srbije i Srbije u kojoj sada živimo je potpuno nepodnošljiva ako se kao zadato stanje današnjice uzme „zlatno doba“.

U kojoj meri će se apatija i anksioznost koje živimo u Srbiji danas odraziti na umetnost?

U vreme Tita se rodila lirika koju su nazvali „udvorička poezija“. Suština te poezije je bila bedno ulagivanje vladaru. Ta udvorička lirika je čitaocu bezvredna, ali ozbiljni lirski dometi u vreme Tita nikada neće učiniti tako snažan utisak kao gađenje koje čitalac ima čitajući tu bednu udvoričku poetiku. Možda će ovaj tužni trenutak u istoriji kulture Srbije ostati ubeležen u nekoj udvoričkoj poeziji, jer skupštinska udvorička proza nije dovoljna.

Kompletan intervju potražite u novom broju NIN-a.

Click