FDU: “Izvinjenje za žrtve seksualnog uznemiravanja…”

17. June 2021.
Fakultet dramskih umetnosti (FDU) saopštio je da se “javno izvinjava svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja (na tom fakultetu), a na čije prijave u ovom trenutku nisu mogli adekvatno da reaguju usled legislativnih ograničenja”.
FDU-zgrada_Easy-Resize.com_-696x426.jpg
Foto: Printscreen/YouTube/fly ili

FDU navodi da su prijave u vezi seksualnog uznemiravanja i nasilja na tom fakultetu koje su primljene za pet meseci, pre koliko je formirana platforma Protiv nasilja tog fakulteta “detaljno obrađene, a jedan deo je procesuiran kroz rad Etičke komisije”.

U saopštenju se navodi da se “pojedine prijave koje se tiču uvredljivog obraćanja još uvek razmatraju”, ali i da “nijedna nije u domenu krivičnog zakonodavstva, te nema potrebe za uključivenjem organa izvan fakulteta”.

“Uočili smo određene manjkavosti u postojećim procedurama i pravilnicama usled kojih smo sprečeni da, u formalnom smislu, sankcionišemo one koji su izvršili dela seksualnog uznemiravanja u periodu koji je prethodio usvajanju Кodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu iz decembra 2019. godine”, navodi se u saopštenju.FDU navodi da “u ovom trenutku aktivno radi na sistemskim rešenjima u funkciji sprečavanja, kažnjavanja i prevencije svih vidova zloupotrebe u obrazovnim procesima”, a da je “primena Pravilnika za sprečavanje seksualnog uznemiravanja, ucenjivanja i drugih oblika zlostavljanja prvi sledeći korak, uz pripremu edukativnih programa za sve učesnike u nastavi”.

(Beta)

Članak je prenet sa portala Nedeljnik.

Članak je prenet sa portala Nedeljnik.

Click