Svaka priča pustolovina za sebe

23. March 2020.
Nova knjiga istaknutog beogradskog pisca Jovice Aćina – Mali erotski rečnik srpskog jezika pojavila se nedavno u izdanju Agore.
KnjigaErotski1-678x381

Knjiga se može posmatrati kao prozni mozaik i autentična prozna celina u kojoj se poetičke kockice sklapaju iznova otkrivajući višegodišnje stvaralačko umeće ovog postmodernog autora.

Pripovedanje sa elementima fantastike, u bogatom spektru od osobenog humora, oplemenjenog satiričkim duhom, do dramatične modulacije.

Priče i zaključna novela od kojih se sastoji ovo izdanje deo su višegodišnjeg piščevog pripovedačkog pregnuća.

Pisac voli da zamišlja veze između svega što piše. Ma koliko te veze bile imaginarne, one doprinose iznenađenju da sve što smo nekad poznavali, kad se iznova sagleda izgleda drukčije, jer takvi tajnoviti dodiri između raznih stvari sačinjavaju srce života.

Sve spone između knjiga i priča jesu tek prolazne pojave, nimalo bitne, i svaka je priča već pustolovina za sebe i nikakva joj druga priča nije potrebna da bi se upustila u šetnju sa svojim čitaocem. Ipak, ovaj put čitalac će biti iznenađen.

Jovica Aćin (1946) jedan je od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, urednik i esejista.

Ovogodišnji je dobitnik Njegoševe nagrade za roman Srodnici, kao i Andrićeve za Dnevnik izgnane duše i nagrade Dušan Vasiljev za Mali erotski rečnik. Ove godine objavio je i izuzetno zapaženi roman Pilot tramvaja.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.