Premijera „Pepeljuge“ u Malom pozorištu „Duško Radović“

26. February 2020.
Naša Pepeljuga nije kao ona u bajci. Drugačija je po tome što je Aca (Aleksandar Popović) napisao komad.
kul07-3-678x381.jpg

Ona je dozvola da se bude slobodan i podrška je svakome ko traži da svoju hrabrost ispolji. Naša Pepeljuga je neko ko se, uz podršku Vile – Markize Lize, oslobodi i skupi snagu da uzme ono što joj pripada – kazala je glumica Vladislava Đorđević, koja tumači Pepeljugu u istoimenoj predstavi Malog pozorišta „Duško Radović“, danas na konferenciji za novinare povodom premijere te predstave.

Ona je nastala po delu Aleksandra Popovića, u režiji Stevana Bodrože, i premijerno će biti izvedena 28. februara u 20 časova. Pretpremijera je 27. od 10.30, a repriza 29. februara od 17 sati.

U srži „Pepeljuginog“ dramskog sveta, prema rečima reditelja Stevana Bodrože, jeste jedan metasukob, sukob između izveštačenosti i autentičnosti, sukob između pravog osećanja ljubavi prema drugom ljudskom biću i narcisoidne, a duboko lažne, ljubavi prema sebi koja se na drugog samo projektuje, kao odraz u ogledalu.

– Vetar u leđa koji smo dobili bio je Aleksandar Aca Popović, pisac koga morate da dosegnete. Sve dubine njegovog teksta, sve slojeve koje on otvara. Jedan neverovatan komičan i satiričan duh utkan je u ovaj tekst – konstatovao je Bodroža i dodao da je sjajnu muziku, koja nosi komad, napisao kompozitor Srđan Marković.

On je istakao da su po pitanju epohe u koju je delo smešteno izabrali interesantna rešenja – to jeste naša, ali ta epoha sa elementima španskog baroka.

– Na neki način smo preteranost, bujnost namerno prikazali, kao i, na momente, izopačenost jezika Ace Popovića u toj epohi, koja je sama po sebi preterana i puna raznih vizuelnih prenaglašavanja – objasnio je reditelj.

Čulo se da je u pitanju „fantastičan osvrt na ono što danas nemamo, a deci treba da vratimo – književnost, lep govor i kovanice, to je bogatstvo ove predstave“.

Pored Vladislave Đorđević u predstavi igraju: Nedim Nezirović, Marijana Vićentijević Badovinac, Dušica Sinobad, Jelena Ćuruvija Đurica, Jovana Cvetković, Uglješa Spasojević, Katarina Dimitrijević, Nikola Šurbanović, Nikola Kerkez, Marijana Petrović i Radica Marinković. Scenografiju potpisuje Zorana Petrov, kostimografkinja je Senka Ranisavljević, dok je za scenski pokret zadužena Jovana Ikonić.

„‘Pepeljuga’ je zamišljena kao mali spektakl za dečju publiku ali u srži tog spektakla biće sakriven moralitet, takođe za decu. Pepeljugine patnje nisu male, njena poniženost nije zanemarljiva, svet je pun zaboravljene, zapostavljene i obespravljene dece. Ispod slojeva i slojeva Popovićevog smeha krije se jedan krik za pravdom, vapaj da se pravim vrednostima bar na tren dozvoli da zablistaju i zasene obilje privida i laži kojima je zatrpan um savremenog čoveka, pa i savremenog deteta. Taj krik ispušten je suptilno, šaljivo, razigrano ali je ipak krik, poziv da se dozovemo sebi i oslobodimo se izveštačenosti. Toj dubini poetike ovog pisca ostaćemo dosledni u ovoj predstavi“, napisao je povodom predstave režiser Stevan Bodroža.

Neobično aktuelan klasik

„‘Pepeljuga’ Aleksandra Ace Popovića je jedno od kapitalnih dela srpske i jugoslovenske književnosti za decu. Potez postavke ovog teksta na repertoar Malog pozorišta „Duško Radović“ deo je namere da se skine prašina sa zaboravljenih klasika dečje književnosti. Ono što jedno delo čini klasičnim je njegova svevremenost i, zbilja, ‘Pepeljuga’ Ace Popovića čini se neobično aktuelnom“, stoji u saopštenju za medije koje potpisuje Bodroža.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.