Otvara se retrospektivna izložba Goranke Matić u MSU

24. Mart 2021.
Retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić pod nazivom ‘Iskustvo u gužvi’ otvara se danas u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Kustoskinja izložbe je Una Popović.
fb_image.jpeg
Foto: BETAPHOTO/ Dimitrije Nedeljković

Goranka Matić prisutna je na umetničkoj i fotografskoj sceni već 40 godina. Od samih početaka, osamdesetih godina prošlog veka, njen rad paralelno se odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije.

Iako su se teme i žanrovi razlikovali u zavisnosti od angažmana ali i prirode interesovanja, to nije uticalo na kreativnu poziciju Matićeve već, upravo suprotno, na ujednačavanje vizuelnog i semantičkog pristupa, koji se ogleda pre svega u jednako jasnoj autorskoj koncentrisanosti kako na ljude tako i na događaje i situacije. Otud i naziv ove retrospektivne izložbe Iskustvo u gužvi, čija je namera upravo da se nepretenciozno, pomalo i poetično, imenuje proces rada Matićeve, stoji u pozivu na izložbu iz MSUB.

Fotografisanje unutar gužve aktuelnog trenutka, bilo da se radi o rok koncertima osamdesetih ili političkim protestima devedesetih, osposobilo je Matićevu da na autentičan način prenese dramatiku događaja i psihologiju pojedinca, ali i da istovremeno poetiku prilagodi tada savremenim kretanjima u fotografiji i umetnosti.

Izložba ‘Iskustvo u gužvi’, koju čini više stotina fotografija i materijala druge vrste (arhiva, dokumentacija, foto – eseji), nije strukturirana hronološki već prema tematskim celinama koje se kod autorke izdvajaju kao dominantne.

A to su: 1) prve autorske izložbe i radovi realizovani u mediju fotografije, 2) fotografije rok koncerata i protagonista Novog talasa zajedno sa akterima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar (rok fotografija, način života aktera rok i umetničke scene, dizajn omota muzičkih albuma), 3) portreti (umetnici, reditelji, pisci, političari i dr.), 4) 10 godina protiv (fotografije sa političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990 – 2000), 5) umetnički projekti (intimni autoportreti, projekti Moravice, Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci, autorski projekat i deo ranije realizovane izložbe Tiho teče Sutjeska).

Izložba se, uz poštovanje epidemioloških uslova, može pogledati do 24. maja.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.

Share