NUNS traži hitnu reakciju republičke tužiteljke zbog sumnje na prisluškivanje novinara

17. February 2020.
Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od republičkog tužioca Zagorke Dolovac da hitno preduzme zakonske radnje i istraži sumnje da su službe bezbednosti prisluškivale komunikaciju redakcije Nedeljnika i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, navodi se u saopštenju.
NUNS-sre%C4%91eno-678x381.jpg

Piše: Danas Online

Iz NUNS-a su naveli da je aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin juče je komentarisao autorski tekst Šutanovca u Nedeljniku koji nije ni objavljen, a kada je ta činjenica obelodanjena, PR služba Ministarstva odbrane je, uz izvinjenje, objavila da se Vulin osvrnuo na intervju Šutanovca u Kuriru. Međutim, u tom dnevnom listu Šutanovac nije ni pominjao srpsko-rusku saradnju, niti posetu Srbiji ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgu.

„Redakcija Nedeljnika je saopštila da ne prihvata nesuvislo objašnjenje i uvredljivo izvinjenje PR službe ministra odbrane, da je ‘grubom greškom’ umesto „tekst u listu Kurir“ napisano da je reakcija ministra Vulina na tekst u Nedeljniku. Redakcija je i zvanično postavila pitanje kako je ministar Vulin znao šta piše u tekstu koji je, pored Šutanovca, bio samo na mejlovima glavnog i odgovornog urednika Veljka Lalića“, stoji u saopštenju.

Kako je rečeno, NUNS je i ranije na osnovu izjava i postupaka državnih funkcionera iznosio sumnje da su nezavisni i profesionalni novinari praćeni i prisluškivani, a slučaj sa reakcijom ministra Vulina na neobjavljeni autorski tekst bivšeg ministra odbrane, navodi na još osnovaniju sumnju da vlast nadzire komunikacije i kontakte kritički nastrojenih medija i novinara.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.

Click