Ekvador: Ljubav u Kuenki

11. Februar 2020.
Niz centralnu ekvadorsku visoravan – sijeru, pruža se jedna od najlepših svetskih avenija – Avenija vulkana. Ime joj je dao Aleksandar Humbolt, jer je duž puta pogled do horizonta zarobljen nizom vulkana, od kojih su neki još uvek aktivni, sa gorostasom među njima, vulkanom Čimboraso.
Ekvadro-678x382.jpg
Foto: Branko Vasiljević / Preuzeto sa portala Danas

Kada se iz vidokruga izgubi i poslednji vulkan, na jugu se visoravan pretvara u brdoviti pejsaž sa niskim rastinjem i obradjenim poljima. U njenom centru, na mestu gde se četiri reke spajaju u jednu, izgleda da je oduvek bilo pogodno mesto za grad.

Na obali jedne od njih, Tomebambe, Inke su osnovale grad, ali su ga neposredno pred dolazak Španaca razorile u surovom građanskom ratu, koji je značio i kraj kraljevine. Na razvalinama, Španci su osnovali novi grad, Kuenku (Santa Ana de los Quatre Rios de Cuenca), nazvanu po istoimenom španskom gradu.

Danas je to najlepši grad u Ekvadoru. Osnovan po kraljevim pravilima, sa presekom ulica pod pravim uglom, jasno određenim centralnim trgom oko koga se sagrađene opština, sud i katedrala, a okolne ulice su popunjene prostranim kolonijalnim kućama, sa balkonima, dugačkim prozorima, prostranim holom i dvorištem.

Istorijsko jezgro Kuenke je je tipičan primer kolonijalne arhitekture, koja je očuvana kroz četiri stotine godina i zato je deo svetske kulturne baštine.

Možda nigde u južnoj Americi nema slikovitijeg mesta. Mešavina belih zvonika crkava i plavih kupola Katedrale upotpunjena je živopisnom odećom lokalnih stanovnika sa obaveznim šeširom, koji je i zaštitni znak čola, stanovnica Kuenke (većina stanovnika grada su mestici).

Šeširi su lokalnog porekla – Kuenka je svetski centar proizvodnje belih šešira (lokalno: paja toqulla), koje poznajemo kao „panamske šešire“, a koji nezasluženo nose panamsko ime.

Kvalitet šešira proverava se tako što se savije i provuče kroz prsten, a sačuva oblik. Zato je ovde i njihova cena visoka, i do dve hiljade dolara. U gradu postoje i tri muzeja posvećena šeširima. Utisak slikovitosti upotpunjuje pijaca cveća ispred karmelićanskog manastira, koja je proglašena za najlepšu pijacu cveća na svetu; zaista, ona je jedinstvena, kako po vrstama cveća i biljaka, tako i po cvetnim aranžmanima.

Kuenka ima 52 crkve, za svaku nedelju u godini po jednu. Ispred crkve Svetog Sebastijana nalazi se impozantni krst koji čuva, u istoriji grada znamenitu, priču o ljubavi i smrti.

U doba opštih naučnih otkrića, stigli su francuski naučnici sa ciljem da izmere oblik zemljine kugle i dužinu meridijana na liniji ekvatora, koja je prolazila neposredno pored Kita, glavnog grada zemlje koja je po ovoj liniji i dobila ime – Ekvador.

Da bi izvršila merenje, ekspedicija se našla i u Kuenki, gde se hirurg ekspedicije zaljubio u mladu kreolku iz višeg društva, Manuelu Kesada; gradom se proneo glas da je ljubav obostrana.

Ostavljeni verenik skovao je zaveru. Na koridi, koja se održavala ispred crkve, masa je motkama i kamenicama napala i ubila Žana Senjerga. U Parizu, na pločniku ispred Sorbone, video sam citat Torkvata Tasa – možda ga je i nesrećni hirurg nekada pročitao: „Vreme koje nije posvećeno ljubavi, nepovratno je izgubljeno“. Kao i život.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.