„Čistač“ finansiran sa 660.000 evra od države, ostatak obezbedili sponzori

23. January 2020.
Izložbu Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti videlo 76.000 ljudi, uloženo milion i 300.000 evra.
Marina Abramovic Cistac
Foto: Javni servis .net

Retrospektivna izložba Marine Abramović „Čistač u Muzeju savremene umetnosti, koju je podržala Vlada Srbije i nacionalna platforma „Srbija stvara“, uspešna je afirmativna međunarodna promocija Srbije kao kulturne, inovativne i kreativne zemlje talentovanih ljudi, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Poseta od 76.000 ljudi iz Srbije i inostranstva, vanredno interesovanje domaćih i stranih medija, kao i ugledna imena iz sveta umetnosti koji su posetili Beograd, ukazuju da je izložba ostvarila najvažniji cilj, ocenila je viša savetnica predsednice vlade za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme „Srbija stvara“ Ana Ilić.

U izložbu „Čistač“, koja je trajala je od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020., uloženo je milion i 300 hiljada evra. Od toga je Vlada Srbije, preko Ministarstva kulture i informisanja, izdvojila oko 660 hiljada evra, dok su ostatak finansirali više od 20 donatora i sponzora. Zbog visokog nivoa produkcije, samo u tehničku opremu uloženo je 300.000 evra. Ta oprema će ostati u Srbiji na korišćenje kulturnim i umetničkim institucijama. Muzej savremene umetnosti u Beogradu od prodaje ulaznica i suvenira zaradio je oko 240 hiljada evra, a upravo zbog subvencija države, a na inicijativu Kabineta predsednice vlade Ane Brnabić, karte su koštale minimalnih 600 dinara, jer je ideja bila da se pristupačnom cenom omogući što većem broju gra|ana da poseti izložbu.

Tekst je prenet iz dnevnog lista Danas.

Click