Branko Stamenković: Pretnja upućena Danasu ima unekoliko jaču konotaciju nego prethodne pretnje medijima

8. November 2022.
Dva dana nakon što je redakciji Danasa stigao preteći mejl, naslovljen sa „beogradski Šarli Ebdo“, u kome se kaže da će redakciju zasuti „salva metaka“, postignut je određeni napredak u istrazi ko je pošiljalac ovih poruka. Ovo je za Danas potvrdio Posebni tužilac za viskotehnološki kriminal Branko Stamenković, koji je i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara. On je objasnio da od početka postoji saradnja sa Švajcarskom, gde je servis Protona, sa koga je stigao preteći mejl.
branko stamenkovic
Branko Stamenković. Foto: YouTube/N1/Iza vesti: Branko Stamenković

Piše: M. Radenković, Danas

– Švajcarska strana je reagovala onako kako smo očekivali u roku od nekoliko sati. Ova saradnja nastavlja se i dalje, i postoji maksimalna ozbiljnost i posvećenost u razrešenju ovog slučaja – naveo je Stamenković.

On nije mogao u ovom trenutku istrage da odgovara na pitanja o saznanjima do kojih se došlo, ali je naglasio da se čini da postoji određeni napredak o čemu će dalje javnost biti obaveštena.

Upitan o sličnim pretnjama koje su se dešavale u prošlosti, sagovornik Danasa je kazao da je bilo par slučajeva pretnji televizijama koje su dobile svoj pravni epilog.

– Nekim televizijama je prećeno postavljanjem ili bacanjem bombe na redakciju ili upotrebom vatrenog oružja. Izvršioci su otkriveni i procesuirani i dobili su odgovarajuće kazne u skladu sa zakonom. Takvih primera nema puno, možda par, s tim što imam osnova da smatram da ova pretnja koja je upućena (Danasu) ima unekoliko jaču konotaciju nego prethodne – navodi Stamenković.

On objašnjava da je trenutna kvalifikacija pretnji ugrožavanje sigurnosti, a da li će biti okarakterisano kao terorizam zavisi od prikupljenih dokaza.

– U ovom trenutku osnovna kvalifikacije je ugrožavanje sigurnosti. Međutim, videćemo kakve ćemo dokaze dobiti i šta će biti prikupljeno u toku dokaznog postupka. Ako bude osnova za težu kvalifikaciju, budite sigurni da će ta teža kvalifikacija biti uspostavljena. S tim da, ako se bude radilo o terorizmu, mi ćemo predmet predati Tužilaštvu za organizovani kriminal jer su oni nadležni – kaže Stamenković.

Pretnje Danasu stigle su sa Protonmejla, koji je baziran u Švajcarskoj. Da bi se došlo do informacija važnih za ovaj slučaj bila je potrebna saradnja sa švajcarskim vlastima.

Branko Stamenković objašnjava i da je ta saradnja uspostavljena zahvaljujući činjenici da je Srbija, kao i Švajcarska, jedna od potpisnica konvencije Saveta Evrope koja omogućava brzu saradnju preko kontakt tačaka u dve zemlje.

– Na osnovnu člana 35 Konvencije o sajber kriminalu Saveta Evrope sve države koje su ratifikovale ovu konvenciju, što je Srbija učinila 2009. godine, u obavezi su da uspostave kontakt tačke za brzu reakciju koje su na raspolaganju 24 časa dnevno sedam dana u nedelji tokom cele godine. Svih 67 zemalja koje su ratifikovale ovu konvenciju, a u ovom trenutku još nekih 13 država je u postupku ratifikacije, imaju obavezu da u okviru svog krivično-pravnog sistema imaju kontakt tačke za brzu reakciju, koje služe ne samo za kontakt već i za razmenu informacija, ali i za razmenu elektronskih dokaza koji se mogu koristiti u predmetima koji su visokotehnološkog tipa odnosno kako se kolokvijalno kaže sajber kriminala – objašnjava Stamenković.

On dodaje da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima dve kontakt tačke – jedna je u policiji, i ona je informativno-operativnog karaktera, dok je druga tačka u Posebnom tužilaštvu za viskotehnološki kriminal i tiče se tužilačke saradnje.

– To znači da smo mi kao tužilaštvo, zajedno sa policijom i ovog puta putem policije, jer policija ima za ovakve brze kontakte i sigurne kanale komunikacije, poslali u skladu sa Konvencijom zahtev švajcarskoj brzoj kontakt tački da nam obezbedi određene podatke koje smatramo da su od značaja za postupanje u dokaznom postupku – navodi Stamenković.

Pored pokretanja međunarodne saradnje, za brzo postupanje u ovom slučaju bili su važni i domaći sporazumi.

– Republičko tužilaštvo, šest godina unazad je potpisinica sporazuma o saradnji sa novinarskim udruženjima kada je zaštita novinara u pitanju. Taj sporazum nas je još od 2016. godine obavezivao na hitno postupanje. Uz to Republički javni tužilac je donela u decembru 2020. godine obavezno uputstvo koje je obavezalo svih 90 javnih tužilaštava da urgentnom postupaju kada je ugrožena bezbednost novinara i redakcija. U okviru tog obaveznog uputstva svako tužilaštvo ima obavezu da u roku od 24 časa započne postupanje a u roku od narednih 48 sati redakcija ili oštećeni novinar moraju da budu kontaktirani radi obavljanja razgovora u tužilaštvu i pružanja podatak – navodi Stamenković.

Pretnje redakciji Danasa stigle su u nedelju na mejl glavnog urednika. U nedelju je o pretnjama obaveštena policija i tužilaštvo koji su odmah reagovali.

Članak je prenet sa portala Danas.

Click