Vladika Grigorije za NIN: Autokratija na Balkanu ‘u terminalnoj fazi’

8. October 2020.
Episkop diseldorfski Srpske pravoslavne crkve Grigorije je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN poručio da veruje da je autokratija na Balkanu "u terminalnoj fazi".
GrigorijeZHiP
Vladika Grigorije. Foto: Ašhabad / CC 3.0

Naveo je da se u Crnoj Gori videlo da i “najvisprenije autokrate kad-tad sidju s vlasti”, jer su se pojavili političari koji se zalažu za gradjansku državu koja će sve nacije čuvati od bezakonja.

Vladika Grigorije koji je za razdvajanje države i crkve, ali uz medjusobni dijalog, poštovanje i razumevanje, napisao je da je uveren da je crkva doprinela demokratizaciju društva i da povratak u prethodne vekove nije moguć.

“Istinska demokratija moguća je samo ako smo spremni da saslušamo jedni druge, a za dijalog nisu spremni samo oni kojima takvo ponašanje omogućava da ostvare diktaturu, nepotizam, korupciju i kriminal”, napisao je Grigorije.

Ocenio je da je “nesposobnost da se razgovara i čuje i druga strana najvidiljivija posledica totalitarizma, kod čijih predstavnika kao da postoji neka neobjašnjiva nostalgija za Golim otokom, logorima i lomačama kao najuspešnijim metodama ućutkivanja”.

Click